Akkoord vakbonden met KLM over noodmaatregelen coronacrisis

0
134

De vakbonden en KLM hebben vanavond een akkoord bereikt over noodmaatregelen om KLM overeind te houden.

KLM doet een beroep op het noodfonds, dat het kabinet gisteren heeft gepresenteerd. “Alle KLM’ers blijven in deze crisistijd volledig in dienst en houden hun inkomen”, zegt onderhandelaar Michiel Wallaard van CNV Vakmensen. “Dat is voor nu het belangrijkste.”

Het noodfonds van de overheid waar KLM nu een beroep op doet, geldt voor een periode van drie maanden en kan zo nodig met drie maanden worden verlengd. “Of dat voldoende is, zal moeten blijken. Niemand weet hoe het allemaal loopt en hoe de vlag er straks bij hangt”, zegt Wallaard.

Winstuitkering uitgesteld naar oktober
De bonden zijn ermee akkoord gegaan dat de winstuitkering, die aanvankelijk in april zou worden uitbetaald, wordt uitgesteld naar oktober. “Dat is natuurlijk pijnlijk, mensen hebben daarop gerekend. Maar het is pure noodzaak om KLM financieel nu lucht te geven, we rekenen op begrip hiervoor.”

Nieuwe roosters
De komende tijd valt er veel werk weg. Wallaard: “We ontkomen er niet aan om afspraken te maken over hoe we omgaan met roosters en verlof. Daar gaan we nog met KLM over in gesprek.”

Flexwerkers
Ook voor de grote groep flexkrachten die voor KLM werken, zouden de bonden graag afspraken willen maken als dat mogelijk is. Wallaard: “Het noodfonds dat de overheid heeft ingericht, biedt ook perspectief voor flexwerkers. De regeling van dat noodfonds is nog niet precies uitgewerkt, we hopen dat er voor die groep ook snel duidelijkheid is.”

Bron: CNV Vakmensen, 19 maart 2020

Zie ook
CAO KLM Grondpersoneel 2019-2022