Akkoord CAO CêlaVíta 2007-2009

0
418


12 april 2007

Bij aardappelverwerker CêlaVíta in Wezep is gisteravond alsnog een akkoord bereikt over een cao, de eerste bij het bedrijf. De aangekondigde acties zijn daarmee van de baan.

Uit onvrede over het uitblijven van een cao-resultaat had CNV Voeding een ultimatum gesteld, dat vrijdag 13 april om 13.00 uur zou aflopen. Daarna zouden acties volgen. Zover is het gelukkig niet gekomen, zegt CNV-bestuurder Jacqueline Kraan. “Uiteindelijk bleek de directie toch bereid om te praten en konden we tot een akkoord komen.”

Eerste CAO
In de tweejarige cao (van 1 april 2007 tot 1 april 2009) is afgesproken dat de huidige arbeidsvoorwaarden van de werknemers worden vastgelegd. Dat is van belang, omdat het hun eerste cao is. Per 1 april krijgen ze een loonsverhoging van 1,3 procent. Eenzelfde loonstijging krijgen ze ook per 1 oktober 2007, per 1 april 2008 en per 1 oktober 2008.

Geen tweedeling
Een hard punt voor CNV Voeding was de positie van nieuwe werknemers. Kraan: “De directie wilde voor nieuwe werknemers veel slechtere arbeidsvoorwaarden invoeren. Dat zou betekenen dat een collega die hetzelfde werk doet veel minder verdient en maar negen adv-dagen heeft in plaats van 26. Dat geeft enorme problemen, daar kun je je wel iets bij voorstellen. Gelukkig is dat allemaal van tafel. Het uitgangspunt is: doe je hetzelfde werk, dan zit je in dezelfde functieschaal, verdien je hetzelfde, heb je dezelfde arbeidstijden en hetzelfde aantal adv-dagen.”

De zaterdag
De zaterdag wordt een gewone werkdag voor de drieploegendienst, maar behoudt haar bijzondere karakter omdat er een extra beloning tegenoverstaat. Wie op zaterdag werkt, krijgt daarvoor in de week een dag vrij. De vakantietoeslag gaat een fractie omlaag (van 8,33 naar 8 procent). De vaste eindejaarsuitkering verdwijnt en wordt vanaf 2008 vervangen door een resultaatafhankelijke uitkering. Verder komen er studies naar het pensioensysteem, de functiewaardering en de beoordelingssystematiek.

Ledenraadpleging
Het cao-akkoord wordt vrijdag 13 april aan de leden voorgelegd. “Al met al ben ik er zeer content mee”, zegt Kraan. “Het is voor het bedrijf en de werknemers heel belangrijk dat deze eerste cao er is gekomen. En gelukkig waren acties niet nodig.”

Bron: CNV Bedrijvenbond, 12 april 2007