Particuliere ambulances: extra afspraken cao

0
332


22 maart 2007

CNV Ambulance heeft vandaag voor de 1.200 werknemers in particuliere ambulances extra afspraken gemaakt voor de cao Ambulancezorg, die aanwezigheidsdiensten toestaat. Dit in tegenstelling tot de publieke ambulancediensten, waarvoor dit niet mogelijk is.

Cao-onderhandelaar Gert-Jan den Besten: “Zowel de werkgevers als werknemers zijn gebaat bij zogenoemde aanwezigheidsdiensten, waarbij werknemers op de post kunnen slapen. Werknemers, omdat zo’n dienst  zorgt voor een relatief korte werkweek. En werkgevers, omdat  het voor hen niet betaalbaar is om ’s nachts een paratedienst (acht uur wakker aanwezig) in stand te houden.”

Jaeger-arrest
Naar aanleiding van het Jaeger-arrest van het Europese Hof en een uitspraak van het Gerechtshof te Arnhem in de zaak van de Gemeenschappelijke Regeling Hulpverlening en Veiligheid Gelderland Zuid (RAV Gelderland-Zuid te Nijmegen) tegen zijn ondernemingsraad, CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV, konden aanwezigheidsdiensten bij de publieke ambulances eerder niet worden ingevoerd.

Onbetaalbaar
In de particuliere ambulancezorg zouden de aanwezigheidsdiensten onbetaalbaar zijn geworden, als er in de cao geen extra afspraken gemaakt werden. En werknemers zouden minder beschikbare vrije tijd per week over houden. Aanwezigheidsdiensten worden vooral gebruikt in gebieden waarbij de hulpvraag ’s nachts minimaal is.

Bron: CNV, 22 maart 2007