Bovib, eerste reactie op Regeerakkoord

0
200

De Bovib, de branche-organisatie voor Intermediairs en Brokers, geeft de volgende feedback op de kabinetsplannen voor de inhuur van zzp’ers.

Reactie
“De regels voor de inhuur van zzp’ers gaan weer op de schop. Kabinet Rutte III heeft bekend gemaakt dat de modelovereenkomsten plaats maken voor de zogenaamde opdrachtgeversverklaring.
De modelovereenkomsten zorgden voor veel onduidelijkheid en onrust bij zowel zzp’ers als opdrachtgevers. Zzp’ers lopen veel werk mis omdat opdrachtgevers geen zzp’ers meer in durven te huren, vanwege het risico op naheffingen en boetes. Om deze onrust en onduidelijkheid weg te nemen komt kabinet Rutte III met een alternatief, namelijk de opdrachtgeversverklaring.”

Controle blijft bij opdrachtgever
“Opdrachtgevers vullen straks een verklaring in via een webmodule. De verklaring wordt voor aanvang van een opdracht ingevuld wat vooraf duidelijkheid en zekerheid moet geven over de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en de zzp’er.

Net zoals in de huidige situatie blijft de opdrachtgever een verantwoordelijke rol houden in het beoordelen en bewaken van de arbeidsrelatie met de zzp’er.

Een goede stap vooruit, vindt Bovib, is dat het kabinet de definitie van het begrip ‘gezagsverhouding’ gaat verduidelijken met wetgeving. In de wet zal beter omschreven worden wat het verschil is tussen een persoon in loondienst en een zzp’er. Door een heldere definitie in de wet op te nemen, moet het verschil tussen zelfstandigen en werknemers duidelijker worden. Iets waar de Bovib al jaren voor pleit!”

Vertrouwen in de toekomst
“Lang bleef het stil vanuit Den Haag rondom de regels voor de inhuur van zzp’ers en de Wet DBA werd steeds meer uitgesteld. Eindelijk lijkt daar een einde aan te komen met het nieuwe regeerakkoord, een stap in de goede richting.

Belangrijke criteria blijven echter nog altijd onduidelijk, zoals de invoerdatum van het nieuwe systeem, de controle en wat de sancties zijn.

Het nieuwe kabinet moet op korte termijn met meer duidelijkheid komen om een einde te maken aan alle onzekerheid rondom de inhuur van zzp’ers. Zolang niet alle details duidelijk zijn, zullen opdrachtgevers terughoudend blijven en blijven de klachten van zzp’ers bestaan.

De Bovib daagt het nieuwe kabinet uit om te luisteren naar de geluiden uit de markt en met concrete oplossingen te komen, die zorgen voor duidelijkheid, zekerheid en een eerlijke arbeidsmarkt waar ruimte is voor ondernemerschap.

Als die duidelijkheid er komt heeft de Bovib ook ‘Vertrouwen in de toekomst!’.”

Aldus de reactie van de Bovib op de plannen.

Bron: Bovib, 10 oktober 2017