Binden, boeien & borrelen – VvDN inspiratiesessie

0
158

Op 2 november organiseerde de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) een inspiratiesessie voor leden en relaties onder de noemer ‘Binden, boeien & borrelen’.
VvDN themabijeenkomst
Deze bijeenkomst werd gehouden in het nieuwe AFAS Theater in Leusden. Het wordt deze week officieel geopend; de VvDN mocht er alvast vertoeven.

Bedrijfscultuur
Daar draait het om als je mensen wilt binden en boeien. Hoe creëer je een inspirerende cultuur, waar mensen graag bij willen horen? Dat is voor allerlei organisaties een vraag. Ook voor detacheerders is dat uitdagend in deze periode waarin personeel extreem schaars is.

Deelnemers werden daarom getrakteerd op twee inspiratiesessies.

Voorafgaand en na afloop was er veel tijd om te netwerken en het nieuwe onderkomen van AFAS te leren kennen.

Praktijkcase Rockstars IT – Bart Nijskens, Cofounder & Chapter Chief Rockstars IT
‘Happy cows give more milk, van medewerker naar ambassadeur!’ Team Rockstars IT zet sinds 2015 het werkgeluk van haar IT professionals centraal, vanuit de overtuiging dat gelukkige developers meer impact maken.

Team Rockstars IT bij VvDN themabijeenkomstIn zijn marketing verhaal vertelde Nijskens hoe Team Rockstars IT medewerkers transformeert tot ambassadeurs. Naast stoere filmpjes over coole activiteiten en uitjes vertelde hij ook over de reële uitdagingen om mensen betrokken te houden op elkaar, elkaar te steunen en inspireren (hard nodig in de coronaperiode) en organisatorisch ruimte te maken voor wat de individuele medewerkers nodig hebben om te kunnen presteren.

Zo’n aanpak werkt aanstekelijk; nieuwe medewerkers komen het vaakst binnen via het eigen netwerk van de teamleden.

Het koesteren van de cultuur staat centraal; wanneer een sollicitant zich er niet aan kan of wil conformeren is er geen match.

Om medewerkers te laten zien dat ze fair worden behandeld, zijn de tarieven transparant; IT’ers krijgen 70% van het uurtarief en hebben vrije keuze uit gemiddeld drie opdrachten. Daar moet wel bij worden opgemerkt dat Team Rockstars IT werkt voor de particuliere sector, waar de vraag naar IT’ers is geëxplodeerd en er dus ook voldoende ruimte is om te groeien en het werkgeluk van de medewerkers centraal te stellen.

Praktijkcase AFAS – Britt Breure, HR directeur AFAS
AFAS vertegenwoordigt een heel andere case, maar ook hier is de bedrijfscultuur onderscheidend.
“Bij AFAS hebben we maar 1 HR medewerker, dan ben ik,” vertelde Britt Breure. “We hebben een verzuimpercentage van 1,6%, een eNPS van +79, geen OR, geen recruiters en geen juridische afdeling. We bereiken dit met automatisering en standaardisering van de HR-processen, naast de nadruk op de sterke persoonlijke sfeer en de bedrijfscultuur.”

AFAS HR-presentatie bij VvDN themabijeenkomstBritt Breure schetste nieuwe initiatieven, ontstaan tijdens de coronacrisis, om medewerkers betrokken te houden bij de organisatie en elkaar.

Het bleek nodig om medewerkers concreet te faciliteren bij het thuiswerken, want niet iedereen heeft een vrije werkplek thuis en een bureaustoel.

AFAS maakt nu wekelijks een online cultuur café voor de interne informatie en inspiratie. Daarbij gaat het niet alleen om organisatorische zaken, maar ook om grappige of ontroerende persoonlijke verhalen die de onderlinge binding vergroten.

“De voordelen van thuiswerken willen we behouden,” zegt Britt. “Consultants blijken ook prima vanuit huis klanten overal in het land te kunnen bedienen, waardoor het woon-werkverkeer aanzienlijk minder wordt belast.”

Het nieuwe AFAS Theater in Leusden ligt aan de Inspiratielaan; cultuur zit in vele details.

Bron: VvDN en FlexNieuws

Lees ook
Detacheerders (VvDN) werken aan eigen cao