Betere arbeidsomstandigheden in metaal

0
211

8 december 2006

Werkgevers en werknemers in de metaalbewerking en metalektro hebben vrijdag het startsein gegeven voor de campagne ‘5 x beter, werken is gezond’. FNV Bondgenoten werkt mee om de arbeidsomstandigheden en daarmee het imago van de sectoren te verbeteren.

De campagne vloeit voort uit het Plan van Aanpak Arbo in de Metaalbewerking en Metalektro dat vorig jaar door de sociale partners is vastgesteld. Lasrook staat als eerste centraal in de campagne. Volgend jaar komen schadelijk geluid en oplosmiddelen aan de beurt.

Verbetering arbeidsomstandigheden
Het plan van aanpak biedt de 330 duizend werknemers in de 14 duizend bedrijven informatie en hulpmiddelen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Het plan biedt ondernemingsraden, personeelsvertegenwoordigingen en individuele werknemers ook handvatten om zelf initiatieven te ontplooien.

Verbeterboek
Op de speciale website van de campagne is het verbeterboek, de arbocatalogus in wording, te vinden. Dit is de eerste arbocatalogus van Nederland, zoals beschreven in de nieuwe Arbowet die op 1 januari 2007 in werking treedt. In het verbeterboek zijn handige hulpmiddelen te vinden, waaronder een digitale verbetercheck op de herziene praktijkrichtlijn lasrook. Met een stoplichtmodel kunnen lassers nagaan of ze veilig en gezond werken. Staat het licht op groen, dan hoeft er niets te veranderen. Bij rood volgt automatisch een advies. Het verbeterboek geeft dan meerdere oplossingen om de blootstelling aan lasrook te verminderen.

Praktijkrichtlijnen
Ook voor schadelijk geluid en oplosmiddelen biedt het verbeterboek nu al oplossingen. Volgend voorjaar volgen er ook praktijkrichtlijnen voor schadelijk geluid en oplosmiddelen en ook hierbij komen digitale verbeterchecks.

Bron: FNV, 8 december 2006