"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Beloning zelfstandigen stijgt sneller dan van werknemers

Zelfstandigen profiteren meer van de economische groei en de krapte op de arbeidsmarkt. Zij verdienen nu per uur 15% meer dan in 2013, voor werknemers is dat 5%.

Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau.

ING Economisch Bureau: beloning per gewerkt uur

Krappe arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Het aantal werklozen per vacature is gedaald van zeven in 2014 naar minder dan twee. De krapte zorgt voor sterke groei van beloningen, voor zowel zelfstandigen als werknemers.

Zelfstandigen profiteren meer
De beloning per uur is sinds 2008 voor zelfstandigen met 19% gestegen, voor werknemers met 16%. Zowel de beloning per uur als het aantal gewerkte uren beweegt voor zelfstandigen meer mee met de economische ontwikkeling dan voor werknemers.

Werknemer verdient meer
Gemiddeld verdient een werknemer nu nog 35% meer per uur dan de zelfstandige. In 2008 was dat nog 38%.

Zelfstandigen profiteren sneller
De tarieven van zelfstandigen kunnen snel verder oplopen, nu de Nederlandse economie nog goed op stoom is. Werknemers moeten meestal wachten op de nieuwe cao.

De verwachting is dat incidentele beloningen van werknemers, zoals bonussen, zich positiever zullen ontwikkelen dan de afgelopen jaren.

Bron: ING Economisch Bureau, 17 juli 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.