Belastingdienst traineert afgifte VAR zzp’ers AWBZ

0
686

Belastingdienst traineert afgifte VAR voor zzp’ers werkzaam in de zorg AWBZ

ZZP’ers in de zorgsector zitten in problemen door de vertraagde afgifte van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Zonder een VAR kunnen zelfstandigen in de zorgsector niet worden ingehuurd en zitten duizenden ZZP’ers vanaf 1 januari zonder werk en inkomen.

In oktober oordeelde de Belastingdienst dat de contracten die een zorgbureau had afgesloten met ZZP’ers niet aan de eisen voldeden. Volgens de Belastingdienst was er sprake van loondienst, waardoor van iedere ZZP’er die ingeschreven stond bij dit bureau de VAR werd ingetrokken. Het bureau krijgt geen naheffing en gaat vrijuit. De betrokken ZZP’ers zitten vanaf dat moment zonder inkomen. Stichting ZZP Nederland vindt dat onacceptabel. “Jarenlang heeft men dit gedoogd en nu plotseling wordt de zelfstandige de dupe van het foutief handelen van een bemiddelingsbureau.”

Diverse protesten bij de Belastingdienst om de gedupeerde ZZP’ers een overbrugging aan te bieden hebben niet geholpen. De Belastingdienst houdt vol dat mensen in de AWBZ zorgsector niet kunnen werken als zelfstandige. Zodra een ZZP’er een contract heeft met een zorginstelling is er volgens de Belastingdienst sprake van een dienstbetrekking.
Lees meer in de bron.

Bron: ZZP-Nederland, 23 december 2013