Belastingdienst strenger op handhaving Wet DBA?

0
376

| Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties | DBA |

De handhaving van de Wet DBA, die zzp-fraude tegen moet gaan, is opgeschort tot 1 juli 2018, waarbij staatssecretaris Wiebes een uitzondering heeft gemaakt voor een tiental ‘evident kwaadwillenden’. Het FD meldde echter dat de Belastingdienst meer uitzonderingen wil maken.

De uitzondering was gemaakt voor gevallen waarbij sprake zou zijn van fraude, zwendel, valsheid, samenspanning en uitbuiting.

Sneller ‘kwaadwillend’
De Belastingdienst wil nu ook handhavend optreden als afgekeurde modelovereenkomsten niet worden aangepast, en naheffingen en boetes opleggen als bedrijven en zzp’ers hun werkwijze niet aanpassen, omdat er anders sprake is van een dienstverband. Dit blijkt volgens het FD uit interne memo’s. Dit betekent dat bedrijven sneller als ‘evident kwaadwillenden’ kunnen worden beschouwd.

Beoordeling modelovereenkomst
Volgens de Belastingdienst worden de uitzonderingen van Wiebes ongewijzigd uitgevoerd. Desondanks adviseren belastingadviseurs hun klanten nu geen modelovereenkomsten te laten beoordelen door de Belastingdienst.

Wiebes: 10 of 20 opdrachtgevers worden aangepakt
Ook Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën houdt vol dat maar 10 tot 20 opdrachtgevers van zelfstandige professionals (zzp’ers) het risico lopen op boetes en naheffingen van de Belastingdienst. Hij zei dat vrijdag na de ministerraad in reactie op de conclusie van fiscalisten dat opdrachtgevers veel grotere risico’s lopen dan Wiebes eerder aan de Kamer had laten weten. Lees meer

Bron: FD, 15 september 2017, zie ook FD ‘Wiebes: geen scherpere regels voor zzp’ers’

Zie ook: Bovib erg verbaasd over advies van belastingadviseurs in FD, aangaande Wet DBA