"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Bas Westland – Vacature? Verplaats je in de kandidaat

Vacatures? Verplaats je in de kandidaat!

Bas Westland, recruitment-expert en oprichter van e-people, geeft praktische tips aan intercedenten en recruiters.

Bezoek gratis Xperience Day, 22 september en 4 oktober a.s.

“Zie je kandidaat als een klant, die je blij wilt maken.
Maak van het solliciteren een prettige online experience.”

Leef je in
“Wat vindt jouw kandidaat belangrijk? Wat wil die weten? Waarmee interesseer je hem of haar om heel misschien een overstap te maken? Soms wil je iemands interesse wekken voor een vacature bij een bedrijf, waar hij of zij op het eerste gezicht niet warm voor zou lopen. Zorg dat die persoon zichzelf herkent in de manier waarop de vacature is geformuleerd of vormgegeven. De kans dat hij of zij geneigd is positief over de job te denken, wordt dan groter. Smiley: Yes, hier kan ik iets mee!

Meestal wil een kandidaat geen vage marketingteksten lezen. Het salaris, de arbeidsvoorwaarden, vergoeding van reiskosten, het aantal uren zijn veel concreter en belangrijker.

Met een combinatie van beeld en feitelijke tekst kun je een aansprekende online experience creëren. Waarom denk je dat bijvoorbeeld alle geheugentrainingen werken met een combinatie van beeld en tekst?”

Diverse contactmogelijkheden
“Solliciteren met een webformulier is (te) beperkt en het stoot mensen soms af. Verbreed dus de manieren om contact op te nemen. Daarmee verlaag je de drempel en je weet al snel of je een serieuze kandidaat aan de lijn hebt. Bellen, mailen, Skype, Whatsapp, Facebook enzovoort, maak het allemaal mogelijk.

Zodra je weet of je een serieuze kandidaat aan de lijn hebt, kun je hem of haar vragen meer vereiste informatie voor de functie aan te leveren. Dat kan dan wel weer via een webformulier of e-mail.

Bij een salesfunctie is telefonisch contact bijvoorbeeld een uitstekende eerste selectie-methode. Dan hoor je al snel of iemand ‘het’ in zich heeft.
Smiley: is dit wel of niet iets voor mij?

Besef verder dat niet voor elke functie het sturen van een cv zinvol is. Voor programmeur functies laat ik iemand meestal een relevant werkstuk sturen, een stuk softwarecode dat ze hebben gemaakt. Daaraan ziet mijn opdrachtgever snel of iemand thuis is in het vakgebied. Als het project of de functie specifieke kennis vereist, vraag ik daarna alsnog referenties en andere gegevens op bij de kandidaat.”

Vacature en branding
“Veel bedrijven zien vacatures als een kans voor hun branding. Externe bezoekers komen vaak via een vacature voor het eerst op je site. Zet de informatie over je bedrijf dan ook niet in lappen tekst in de vacature. Zorg liever dat er naast of in de directe omgeving van de vacaturepagina goede, actuele informatie te vinden is over je bedrijf. Elke vacaturepagina kan zo een mini ‘Werken bij’-site zijn.

Niet elke bezoeker van je site is een sollicitant. Zet dus naast de sollicitatie button nog andere buttons en informatiemogelijkheden bij de vacature, zoals:

  • Doorsturen naar een collega, vriend of vriendin
  • Bewaren
  • Stel een vraag
  • Vergelijkbare vacatures
  • Vacature alert, enz.

Zo benut je de aandacht van de bezoeker en bereik je optimale conversie van je vacaturepagina.”

Interesse en waardering tonen
“Als je goed contact wilt onderhouden met je flexkrachten, laat dan ook merken dat je weet wat zij nodig hebben en wat zij doen. Dat begint met het besef waarom iemand werkt als flexkracht; is dat uit noodzaak of vanuit een bewuste keus?

Flexkrachten die uit noodzaak op tijdelijke basis werken, willen terecht op z’n minst duidelijke informatie over de basisvoorwaarden. Op tijd uitbetalen van het salaris, een helder urenbriefje, cao-informatie, de procedures bij ziek melden, het opnemen en/of uitbetalen van vakantiedagen en eventueel pensioeninformatie, dat hoort allemaal goed geregeld te zijn.

Oudere flexkrachten zorgen met hun overzicht en werkervaring doorgaans voor tevreden klanten. Het is uit menselijk en commercieel oogpunt slim om te laten zien dat je hen waardeert. Regelmatig vragen naar hun ervaring op de werkplek, zorgt ervoor dat ze het prettig vinden om via jouw bureau en jou als contactpersoon te werken.

Profs die tijdelijk werk doen naast hun studie of tussendoor willen reizen kun je als intercedent betrokken houden door hen tijdig in te seinen over werkkansen. Laat studerende flexkrachten bijvoorbeeld weten dat je hen succes wenst, informeer naar hun vorderingen. Dat wordt gewaardeerd.”

Smiley: hier kan ik iets mee

Hoe contact houden?
“Wanneer je met je flexkrachten communiceert, vraag dan hoe zij het liefst benaderd willen worden; via mail, telefonisch, sociale media of anders? Dan respecteer je hun keuze en op het moment dat je hen wilt bereiken, krijg je sneller contact. Zijn ze online actief, vraag dan of ze het wel of niet prettig vinden dat je hen online volgt. Dat kun je al vragen bij de intake van je kandidaten. Zo onderhoud je het contact op een manier waar zij zich prettig bij voelen.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws


[ advertorial:]

Gratis meer informatie op Xperience Day
Bas Westland spreekt op Xperience Day, 22 september in Hilversum en 4 oktober in Laren. Hij laat concrete en inspirerende manieren zien waarop je de sollicitatie-experience verbetert en het contact met je kandidaten kunt onderhouden.

Surveys
De nieuwe online tool Surveys van HelloFlex helpt intermediairs om flexwerkers te boeien en te binden.
Behouden is immers goedkoper dan opnieuw werven.

Recruit
Vacatures goed vindbaar voor werkzoekenden.
De vacatures die gepost worden op Recruit zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines als Google, en dus goed vindbaar voor werkzoekenden. In een wereld van de kostbare en machtige job boards, biedt Recruit nu een goedkoper en slimmer alternatief.

Hogere conversie
Recruit personaliseert je website op basis van het zoekgedrag van de werkzoekende. Het zoekgedrag bepaalt wat de werkzoekende de volgende keer ziet. Dit leidt tot meer conversie.

HelloFlex is sourcing management software voor de flexmarkt. Zowel inleners als uitleners van flexibele arbeid maken gebruik van deze moderne cloud tools. HelloFlex is speciaal ontwikkeld voor het gebruik op smartphones en tablets.

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.