Banengroei stagneert in derde kwartaal 2008

0
237

Logo CBS23 december 2008

Het derde kwartaal van 2008 kende een toename van 108.000 banen van werknemers, ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007. In de uitzendbranche waren er zelfs iets minder banen dan een jaar eerder.

Het totaal aantal banen steeg met 1,4 procent, beduidend minder dan in de anderhalf jaar daarvoor. Toen lag de groei tussen de 2 en 3 procent. De vertraging is ook goed zichtbaar in de kwartaal-op-kwartaal ontwikkeling. Rekening houdend met seizoensinvloeden was er vrijwel geen groei meer. Dit is voor het eerst sinds eind 2004. Belangrijkste oorzaak is de sterke vertraging in de economische groei. De loonkostenstijging per werknemer trok verder aan. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Aantal banen van werknemers
Zakelijke dienstverlening en handel groeit nog het hardst
De banengroei was het hoogst in de twee bedrijfstakken met de meeste werknemers: zakelijke dienstverlening (2,5 procent) en handel (2,4 procent). Toch was juist in deze bedrijfstakken sprake van een flinke groeivertraging.

Minder banen in uitzendbranche
In de uitzendbranche, de horeca, de landbouw en bij het openbaar bestuur waren er zelfs iets minder banen dan een jaar eerder.

Loonstijging door cao’s
De lonen van werknemers per arbeidsjaar waren in het derde kwartaal van dit jaar 3,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2007. Het grootste deel van deze loonstijging is een gevolg van de stijging van de cao-lonen. De cao-loonstijging is dit jaar over de hele linie hoger dan in 2007.

Hoogste loonkostenstijging in ruim vier jaar
De loonkosten per arbeidsjaar stegen in deze periode met 4,4 procent nog iets harder dan de lonen. Dit kwam door hogere werkgeverslasten voor de zorgverzekering, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Deze loonkostenstijging is de hoogste in meer dan vier jaar.

Gerelateerd nieuws
> Daling werkloosheid lijkt voorbij
> Ruim 110.000 banen erbij

Flexmarktbekijk meer cijfers en trends »
Arbeidsmarktlees meer over de werkgelegenheid »

Bron: CBS, 23 december 2008


FlexService – home