Baanzoeker kijkt weer vaker naar het buitenland

0
87

Het aantal zoekopdrachten naar banen over de grens is na het dieptepunt van de pandemie weer opgeveerd. Nederlanders zoeken vooral in de Verenigde Staten; bij buitenlandse banenzoekers blijkt Nederland populair.

Dit blijkt uit onderzoek van Indeed op basis van websiteverkeer en een enquête onder werkgevers. Het gaat om zowel Europeanen die zoeken naar een baan binnen en buiten Europa, als om werkzoekenden van buiten Europa die zoeken naar een baan binnen Europa.

Nederlanders naar VS
Tijdens de pandemie is het aandeel van Nederlanders dat naar een baan zocht in het buitenland met iets meer dan 10% afgenomen. Sinds begin dit jaar trekt dit weer aan met een stijging van ruim 4%. De Verenigde Staten is met een kwart van de zoekopdrachten het populairst. Voor het Verenigd Koninkrijk is dit 16%, bij Duitsland en België 10%.

Buitenlanders zoeken naar IT en techniek
Het aandeel zoekopdrachten van buitenlandse werknemers naar banen in Nederland is gedurende de pandemie gelijk gebleven. Banen in de softwareontwikkeling blijken het populairst (15%). Ook techniek, zoals werktuigbouwkunde of technische bedrijfskunde, is gewild. Volgens Indeed komt dit omdat deze sectoren de afgelopen jaren zijn blijven groeien, omdat ze vaak internationaal gericht zijn en omdat de lonen vaak hoger zijn dan in Zuid-Europa. De zoektocht naar werk in het buitenland wordt mede ingegeven door de grotere mogelijkheden om remote te werken, en door tekorten op de arbeidsmarkt.

Zesde plaats
Voor werkzoekenden staat Nederland op de zesde plaats, na Luxemburg, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Ierland. Europeanen zoeken vooral in het eigen continent (62%), gevolgd door Noord-Amerika (26%) en Azië (8%).

Werving
Gemiddeld werft 43% van de bedrijven arbeidskrachten uit het buitenland. Door de krapte op de arbeidsmarkt ligt dit percentage in Nederland op 57%.

Bron: Indeed, 22 juni 2022