Asscher: geen verdere reparaties ontslagregels in de WWZ

0
248

| Wet Werk en Zekerheid | WWZ |

Er liggen er geen nieuwe reparaties in de planning voor de ontslagregels in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ).

Dit heeft Minister Lodewijk Asscher donderdag gezegd.

Asscher weerspreekt daarmee kritiek en opmerkingen van Michaël van Straalen van MKB-Nederland, die in het Financieele Dagblad sprak over ‘beloofde reparaties’.

Doelstellingen
Volgens Asscher doen de nieuwe ontslagregels ‘wat ze moeten doen’: werknemers die worden ontslagen, krijgen een lagere vergoeding dan voorheen en ook de ‘willekeur’ dat sommige werknemers helemaal geen exitpremie meekrijgen is weggenomen.

Minder schikkingen
Als gevolg van de nieuwe regels worden ontslagzaken vaker onderling en dus zonder een dure rechtsgang geschikt tussen werkgevers en werknemers, zegt Asscher. Dit was een van de andere doelstellingen bij de invoering.

Ontslagverzoeken
Asscher bemerkt verder dat het niet per definitie slecht hoeft te zijn dat rechters sinds intrede van de wet in juli 2015 ontslagverzoeken twee maal zo vaak afwijzen dan voorheen. “Wie denkt dat een werkgever geen fatsoenlijke reden nodig heeft voor ontslag, heeft aan mij een verkeerde minister.”

Te lage vergoedingen
Tot slot wijst Asscher erop dat dat de WWZ in 2018 grondig zal worden geëvalueerd. Ook wil hij zien of de ontslagprocedures bij het UWV inderdaad efficiënter verlopen dan voorheen.

Bron: FD, 30 juni 2016