"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ASML pareert tekort aan technici

De markt voor hoogopgeleide technici wordt steeds krapper. Chipmachinemaker ASML ziet zich gedwongen om creatieve maatregelen te nemen.

Jonge talenten kloppen niet meer automatisch aan bij de wereldmarktleider. Het bedrijf heeft 600 vacatures, en probeert het probleem op meerdere fronten het hoofd te bieden.

Oost-Europa
De huidige buitenlandse kantoren zijn gevestigd in gebieden met klanten en/of toeleveranciers. ASML overweegt om ook vestigingen te openen waar technisch personeel beschikbaar is, zoals Oost-Europa. Veel kandidaten vinden de drempel om te verhuizen namelijk te hoog.

Kleinere flexschil
De afgelopen jaren is de flexschil al teruggebracht van 30% naar 25%, maar dit gaat verder omlaag. Het bedrijf groeit nog steeds sterk, heeft minder behoefte aan flexibiliteit en wil de bestaande investeringen in talent behouden. Daarom biedt het de komende maanden honderden, zo niet duizenden flexwerkers (uitzicht op) een vast contract.

Studenten binden
ASML probeert verder de naamsbekendheid te verhogen en potentiële toppers zo vroeg mogelijk aan zich te binden. Medewerkers van het bedrijf grazen technische universiteiten wereldwijd af, geven gastcolleges, leggen contacten met hoogleraren en nodigen toptalenten uit voor driedaagse volledig verzorgde masterclasses.

China
In China verloopt de werving relatief goed, vanwege de doelstelling van de Chinese overheid om een wereldleider in de chipindustrie te worden. Chinese studenten kijken daardoor vaker buiten de landsgrenzen.

ASML heeft meer dan 18.000 medewerkers, waarvan bijna 10.000 in Nederland. De medewerkers zijn afkomstig uit 115 landen. De helft van de nieuwe medewerkers komt op dit moment uit het buitenland.

Bronnen: FD en FD, 27 november 2017

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.