In Nederland zijn 21.000 mensen slachtoffer van arbeidsuitbuiting

0
368

In Nederland zijn 21.000 mensen slachtoffer van arbeidsuitbuiting. De omvang van de arbeidsuitbuiting wordt onderschat.

Dat blijkt uit het rapport Verborgen Slavernij in Nederland dat stichting FairWork publiceert op de Europese dag tegen de Mensenhandel. Het cijfer is gebaseerd op onderzoek van de VN-organisatie voor arbeid, de ILO. Dat stelt dat wereldwijd ruim 20 miljoen mensen slachtoffer zijn van arbeidsuitbuiting. In de Europese Unie gaat het om 880.000 personen.

Rapport Verborgen Slavernij in Nederland

Complex en grootschalig probleem
In het rapport laat FairWork aan de hand van vier persoonlijke, waargebeurde verhalen zien dat arbeidsuitbuiting in Nederland een ernstig, complex en grootschalig probleem is, dat danig onderschat wordt. “Het prototype slachtoffer van arbeidsuitbuiting is een stoere man is die ‘slechts’ te maken heeft gehad met beroerde werkomstandigheden”, zegt Sandra Claassen, directeur van FairWork. “Maar de ervaringen van slachtoffers en van mensen die beroepsmatig met hen contact komen, rechtvaardigen dit beeld niet.”

Malafide uitzendbureaus
Uit het rapport: “Uitzendbureaus die niet gecertificeerd zijn en in de marges van de markt opereren, proberen op allerlei manieren onder de radar te blijven. Zij laten zich failliet verklaren en maken een doorstart onder een nieuwe naam, hebben dubbele administraties of geen administratie, verhuizen voortdurend of opereren vanuit het buitenland. Dit maakt het lastig om de problematiek aan te pakken. FairWork draagt door een combinatie van veldwerk en actief melden bij de juiste instanties een steentje bij aan de bestrijding van malafide uitzendbureaus. Door signalen van alle betrokken partijen te bundelen ontstaat een beter beeld van de problematiek en kan de aanpak van uitbuiting worden verbeterd.”

Manpower bundelt krachten met FairWork
ManpowerGroup werkt samen met stichting FairWork aan een standaard gedragscode in het bedrijfsleven. Daarnaast helpt ManpowerGroup slachtoffers van deze slavernij met het vinden van nieuw werk in Nederland of in het land van herkomst. Uit onderzoek blijkt dat een ‘normale’ baan voor slachtoffers de hoogste prioriteit heeft. ‘Ik ben trots dat wij de krachten bundelen met FairWork en dat we de strijd aangaan tegen moderne slavernij,’ aldus Jilko Andringa, algemeen directeur ManpowerGroup Nederland. ‘Het mooie van onze samenwerking is dat we direct iets kunnen doen. We maken ons netwerk bewust van het bestaan en willen zo de maatschappelijke discussie verder aanwakkeren en er aan bijdragen dat het eerder herkend wordt en er iets aan kan worden gedaan. Daar is de gedragscode een wezenlijk onderdeel van. En we helpen slachtoffers met het zoeken naar een passende baan.’

De samenwerking met FairWork past in de internationale maatschappelijke rol van ManpowerGroup. Al jarenlang werkt ManpowerGroup samen met partnerorganisaties als Polaris, Verite, End Human Trafficking Now! en de Global Business Coalition Against Trafficking om het bedrijfsleven bewust te maken over mensenhandel en moderne slavernij.

Bron: FairWork.nl 17 oktober 2012 en ManpowerGroup, 18 oktober 2012