"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ZZP’er voor tijdelijke vervanging blijft mogelijk

| Wet DBA |


In antwoord op Kamervragen van Van Weyenberg (D66), heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën geantwoord dat het mogelijk blijft een zelfstandige in te huren voor de tijdelijke vervanging van een werknemer.

> Lees de brief van Staatssecretaris Wiebes

“Een arbeidsrelatie wordt op zijn eigen fiscale merites beoordeeld. Als een zzp’er invalt als tijdelijke vervanging van iemand in loondienst, dan geldt hetzelfde. De beoordeling of er geen dienstbetrekking aanwezig is staat los van het gegeven of het gaat om tijdelijke, structurele of variabele werkzaamheden. Indien een invaller hetzelfde werk doet op dezelfde wijze en onder dezelfde voorwaarden en omstandigheden als degene in loondienst die wordt vervangen, dan is er sprake van een dienstbetrekking. De invaller kan wel buiten dienstbetrekking werken als de voorwaarden en omstandigheden verschillen ten opzichte van degene die in dienstbetrekking werkte.”

Bron: ZZP Nederland, 25 mei 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.