ZZP Nederland introduceert een eigen ZZP verklaring

0
627

Stichting ZZP Nederland introduceert een eigen oplossing voor de VAR-problemen rondom zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel).

De oplossing die het platform biedt – een ZZP Vrijwaringsverklaring – bestaat uit een juridisch document waarin de zelfstandige de opdrachtgever vrijwaart voor te betalen loonbelasting en eventuele sociale premies. Daarmee loopt de opdrachtgever geen risico meer.

Hindernis voor zzp’ers wegnemen
ZZP Nederland: “Ondanks lang aandringen bij overheid, Belastingdienst en politiek is er nog steeds niets veranderd aan de problemen die ZZP’ers ondervinden met de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), aldus het ZZP platform. Daarom voorziet de stichting de 23.000 aangesloten ZZP’ers van een vrijwaringsverklaring waarmee ook startende en parttime ondernemers aan de slag kunnen.”

Startende ZZP’ers komen nu volgens Stichting ZZP Nederland vrijwel niet aan opdrachten doordat de Belastingdienst altijd een VAR ROW afgeeft waarmee de ZZP’ers niet worden aangemerkt als zelfstandige. Met als gevolg dat opdrachtgevers niet met deze ZZP’ers in zee durven gaan omdat de Belastingdienst achteraf nog een aanslag kan opleggen. Volgens Stichting ZZP Nederland belemmert dit veel mensen om in deze moeilijke tijden opdrachten binnen te halen.

ZZP Nederland vrijwaringsverklaring vanaf 10 oktober voor leden
De ZZP Vrijwaringsverklaring vrijwaart de opdrachtgever voor te betalen loonbelasting en eventuele sociale premies. De opdrachtgever loopt dan geen risico meer. De ZZP’ers wel, maar er kleven ook risico’s aan de huidige VAR van de Belastingdienst.
De aangesloten zelfstandigen kunnen het document vanaf 10 oktober aanvragen bij Stichting ZZP Nederland.

Ontwikkelingen rondom de VAR
ZZP Nederland pleit al langere tijd voor complete afschaffing van de VAR en voor een duidelijke inschrijving bij de Kamer van Koophandel, waarbij mensen bewust kiezen voor het ondernemerschap. Dan zou de zelfstandigenaftrek verplaatst worden naar de MKB winstvrijstelling en zou het urencriterium kunnen vervallen. Onlangs maakte Staatssecretaris Weekers van Financiën bekend te willen starten met een proef naar een web module waar partijen samen kunnen bepalen of er sprake is van een zelfstandige opdracht. Volgens zzp platforms is dit systeem even fraudegevoelig als de huidige VAR Regeling. Bovendien neemt hierdoor de administratieve rompslomp toe.

Bron: ZZP Nederland, 9 oktober 2012