Belastingplan Van Dijkhuizen: voor zzp’ers geen zelfstandigenaftrek

0
2647

ZZ’ers worden gedupeerd door het plan van de commissie Van Dijkhuizen voor herziening van de inkomstenbelasting. De zelfstandigenaftrek en de startersaftrek voor zzp’ers dreigt te worden afgeschaft.

De commissie Van Dijkhuizen heeft in opdracht van Staatssecretaris Weekers een plan opgesteld voor herziening van de inkomstenbelasting, waarbij de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek voor zzp’ers wordt afgeschaft. Volgens Stichting ZZP Nederland is dat desastreus voor ZZP’ers met een laag inkomen die straks netto € 300,- per maand moeten inleveren.

ZZP Nederland: “Een ZZP’er die een laag inkomen overhoudt aan zijn werkzaamheden moet hierdoor fors meer belasting gaan betalen. De aftrekposten die nu nog € 7280,- en € 2123,- bedragen zullen straks gewoon belast worden met 38% inkomstenbelasting waardoor er een inkomensdaling ontstaat van ca € 300,- netto per maand. Dat is een zeer fors bedrag voor mensen die hun uiterste best doen om in hun eigen inkomen te voorzien en vaak netto minder dan € 2000,- te besteden hebben.”

Stimulans om meer winst te maken
Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO): “Het rapport van de commissie gaat voorbij aan de reden waarom de zelfstandigenaftrek ooit is ingevoerd. Namelijk ter compensatie van het feit dat zelfstandigen minder recht hebben op sociale voorzieningen (zoals de WW) dan werknemers. Tegenover deze maatregelen zou de commissie graag de MKB-winstvrijstelling als centrale ondernemersfaciliteit zien. Hierdoor zouden ondernemers (waaronder zzp’ers) gemotiveerd worden om meer winst te maken.”

Bron: ZZP Nederland, PZO.nl, dft.nl, 17 oktober 2012 en rijksoverheid.nl