Zieke werknemers krijgen ‘sluimerend dienstverband’

0
1102


Volgens de Volkskrant hebben werkgevers een nieuwe manier ontdekt om onder de transitievergoeding uit te komen die sinds 1 juli betaald moet worden aan zieke werknemers.

Zieke medewerkers die na twee jaar kunnen worden ontslagen, worden – onbetaald – in dienst gehouden, zodat de werkgever deze zieke werknemers geen duizenden euro’s aan transitievergoeding hoeft mee te geven. Volgens de Volkskrant is het onbekend hoeveel werkgevers gebruik maken of gebruik gaan maken van deze constructie.

Onrechtvaardig
“Werkgevers ervaren het als zeer onrechtvaardig dat ze zieke medewerkers na twee jaar een ontslagvergoeding moeten meegeven”, zegt Pascal Besselink in de Volkskrant, arbeidsrechtjurist bij juridisch dienstverlener DAS. Vooral ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf hebben belangstelling voor dit ‘sluimerend dienstverband’, is zijn ervaring. Besselink: “Deze werkgevers hebben al twee jaar loon doorbetaald zonder dat daar iets tegenover stond. En ze hebben er vaak alles aan gedaan om de zieke medewerker weer aan de slag te krijgen. Dan gaat het soms ook nog om een medewerker die ziek is geworden door iets wat niets met het werk te maken heeft.”

Bron: De Volkskrant, 30 juli 2015