Zeven medewerkers van uitzendbureau in Deventer voor de rechter

0
613

Het Openbaar Ministerie in Zwolle brengt zes mannen en een vrouw voor de rechter die zich vanuit een uitzendbureau in Deventer schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten.

Ook het uitzendbureau zelf staat terecht. Het gaat in deze strafzaak om deelname aan een criminele organisatie, uitbuiting, valsheid in geschrifte en witwassen. Daarnaast zou er sprake zijn van verkrachtingen, pogingen zware mishandeling, poging tot afpersing en verduistering. De verdachten hebben zich in meer of mindere mate aan deze feiten schuldig gemaakt.

Uitbuiting werknemers
Het onderzoek naar het uitzendbureau, de twee directeuren en vijf andere betrokkenen is in het najaar van 2010 gestart. Het onderzoek schetst een beeld van een uitzendbureau waar zeven werknemers (zes vrouwen en één man), soms met fysiek geweld, zouden zijn uitgebuit. De buitenlandse werknemers werd via het uitzendbureau werk en een woning beloofd. Uiteindelijk werd niet altijd het volledige loon- of ziekengeld uitbetaald, was er sprake van gedwongen verhuizingen en verwaarloosde woningen, van mishandelingen en van gedwongen seks.

Mishandeling en verkrachting
Aanleiding voor het onderzoek was de aangifte van mishandeling die zou zijn gepleegd door één van de medeverdachten. Al vrij snel kwamen hier aangiftes van andere mishandelingen en verkrachtingen bij. De hoofdverdachten zijn de directeuren van het uitzendbureau, een 33-jarige en een 39-jarige man uit Deventer, en het uitzendbureau zelf. Tegen de hoofdverdachten kondigt het OM ook een ontnemingsvordering aan. Naast de hoofdverdachten zouden ook drie van de vijf medeverdachten deel hebben uitgemaakt van de criminele organisatie.

Bron: Openbaar Ministerie, 27 september 2012