Wet Aanpak Schijnconstructies in de maak

0
770

Minister Asscher komt volgend jaar met een wet tegen schijnconstructies op de arbeidsmarkt.

Dat schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer. Volgens het voorstel voor een Wet aanpak schijnconstructies worden niet alleen werkgevers maar ook opdrachtgevers aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer. In de loop van volgend jaar komt hij met een Wet Aanpak Schijnconstructies.

> Voortgangsrapportage aanpak schijnconstructies

Het kabinet kondigde in een eerder gepresenteerd actieplan tegen schijnconstructies al aan de ketenaansprakelijkheid voor het loon uit te breiden. Nu nog geldt die aansprakelijkheid alleen voor het inlenen van personeel via een uitzendbureau, en voor het uitbetalen van het wettelijk minimumloon. Volgens de wetswijziging moeten opdrachtgevers en aannemers worden aangepakt die weten of kunnen weten dat de werknemer onvoldoende betaald krijgt.

Volgens Asscher zijn de arbeidsvoorwaarden de afgelopen jaren onder druk komen te staan, zowel als gevolg van de openstelling van de arbeidsmarkt voor Midden- en Oost-Europeanen als door de krappere marges vanwege de crisis. ‘Sommige werkgevers gaan daarbij over de randen van de wet heen of bedienen zich zelfs van schijnconstructies om wet- en regelgeving te omzeilen,’ schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Deze maand heeft Asscher vijftien extra inspecteurs aangesteld om werkgevers aan te pakken die met schijnconstructies werken.

Bron: NOS, 27 november 2013