VVD wil collectief pensioen voor ZZPers

0
251

6 juni 2012

De VVD wil dat zelfstandige ondernemers zonder personeel (ZZP’er) binnenkort ook de mogelijkheid hebben om collectief pensioen op te bouwen, als zij dit willen.

Bijvoorbeeld bij een grotere uitvoerder, een Premiepensioeninstelling ( PPI). Zo kan ook de ZZP’er voortaan profiteren van de voordelen van collectiviteit: pensioen opbouwen tegen lagere kosten. Daarnaast hebben ZZP’ers bij een PPI ook meer zeggenschap. Om dit te kunnen regelen, moet de wet worden aangepast. De VVD dient hiertoe nog deze zomer een zogenoemd initiatiefwetsvoorstel in.

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders: ,,Het gaat hier om een snel groeiende groep ondernemers, van wie de helft ( 50 procent) in de praktijk geen pensioen opbouwt. Ik wil dat ook zij voortaan iets te kiezen hebben: een pensioen opbouwen tegen lagere kosten, zodat zij later wat meer kunnen genieten van hun oude dag. Die geluiden hoor ik ook vanuit verschillende organisaties die ZZP’ers vertegenwoordigen.” Dankzij een eerder voorstel van de VVD kunnen mensen, die vanuit loondienst net voor zichzelf zijn begonnen de eerste tien jaar nog aangesloten blijven bij hun oude pensioenfonds. Maar daarna houden de mogelijkheden om collectief te sparen op voor deze groep. Dat moet dus anders vindt de VVD.

Bron: VVD, 6 juni 2012