VNO-NCW: Wetsvoorstel “Zekerheid voor Flex” is onnodig en ongewenst’

0
335

4 juli 2012

De SP en PvdA willen dat flexwerkers meer rechten krijgen. Volgens VNO-NCW is het initiatief wetsvoorstel van beide partijen opgesteld vanuit de onjuiste veronderstelling dat de flexibilisering is doorgeschoten.

De ondernemingsorganisatie vindt het voorstel een onnodige en ongewenste inperking voor ondernemers om gebruik te maken van tijdelijke contracten. Donderdag wordt in de Tweede Kamer gepraat over aanpassing van het ontslagrecht.

Economische onzekerheid
Er is een -lichte- toename van het gebruik van tijdelijke contracten met uitzicht op vast werk, stelt VNO-NCW. Met name voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Maar dat is volgens de ondernemingsorganisatie logisch te verklaren vanuit het perspectief van economische onzekerheid.

‘Wegwerpflexbaantjes’
VNO-NCW vindt dan ook niet dat deze contracten mogen worden afgedaan als ‘wegwerpflexbaantjes voor jongeren’. Flexibiliteit is een noodzakelijke voorwaarde om aanpassingsvermogen te behouden, zowel op (bedrijfs)economisch vlak als op de arbeidsmarkt, aldus VNO-NCW.

Hogere werkloosheid
De SP en PvdA willen de kloof tussen flexwerkers en vaste werknemers verkleinen. Flexwerkers zouden, evenals vaste werknemers, een ontslagvergoeding moeten krijgen als hun contract afloopt. Iedereen moet verder na maximaal twee jaar een vast contract krijgen. En contracten met een looptijd van minder dan zes maanden zouden volgens PvdA en SP geen proeftijd meer mogen hebben. Ook staat in het wetsvoorstel dat uitzendkrachten meer rechten moeten krijgen, zodat zij minder makkelijk op straat kunnen worden gezet.

Flexwerkers zijn echter onmisbaar voor bedrijven. Volgens VNO-NCW zou de werkloosheid tienduizenden hoger zijn zonder deze flexibele schil.

Bron: VNO-NCW, 3 juli 2012