Versoepeling regelgeving tijdelijke kenniswerkers van buiten EU

0
330

29 juni 2012

De komende twee jaar hoeven grote bedrijven in de kennisindustrie geen werkvergunning meer aan te vragen voor tijdelijke werknemers van buiten de Europese Unie.

Dat maakt minister Henk Kamp van Sociale Zaken op 29 juni jl. bekend. Hij start binnenkort een pilot in overleg met FME, de vertegenwoordiger van werkgevers in de technologische industrie.

Geen verdringing
Om werkgelegenheid zoveel mogelijk binnen Nederland te houden, moet er voor werknemers van buiten de EU een werkvergunning worden aangevraagd. Ook wanneer een bedrijf buiten de EU een machine koopt in Nederland en een medewerker wil sturen om die te controleren. Dat hoeft de aankomende twee jaar niet meer. Deze versoepeling geldt alleen voor werkzaamheden waarbij geen sprake is van verdringing van Nederlandse werknemers. Daarnaast geldt het alleen voor bedrijven met een jaaromzet van minstens 50 miljoen euro en orders van minimaal 5 miljoen. Voor kleinere ondernemingen en bij orders van minder dan 5 miljoen euro, blijft de huidige vergunningsplicht dus gehandhaafd.

Signaal
Vooral grote bedrijven ondervonden problemen met de huidige regelgeving. Zij hoeven de komende twee jaar alleen nog aan het UWV te melden dat zij werknemers van buiten de EU naar Nederland wil halen voor tijdelijke projecten. De FME drong al eerder bij de minister aan op een versoepeling van de regelgeving. Kamp: ‘Het stimuleren van kennisintensieve bedrijven is belangrijk voor de Nederlandse economie en daarom een prioriteit voor dit kabinet. Ik heb het signaal van de sector serieus genomen. We gaan samen, met inachtneming van de strikte regels die er zijn voor werknemers van buiten de EU, verder werken aan een oplossing.’

Bron: Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid