"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Verpleegster krijgt vergoedingen toegewezen na ontslag op staande voet

Verpleegster krijgt na verdenking van diefstal vergoedingen toegewezen. Dringende redenen voor ontslag op staande voet ontbreken.

De rechtbank Gelderland buigt zich in deze zaak (ECLI:NL:RBGEL:2018:4130) over de vraag of ontslag op staande voet na verdenking van diefstal van medicijnen terecht is. De zaak is aangespannen door een ontslagen verpleegster (hierna Eiser) die de beschuldigingen ontkent. In haar beoordeling weegt de rechtbank mee hoe een werkgever met de verdenking van diefstal en de interne communicatie daarover omgaat en welke gevolgen dat heeft voor de ontslagen werkneemster.

Begin maart van dit jaar deelt een verpleegkundige van het Centrum voor Visueel Gehandicapte Ouderen haar vermoeden dat (slaap)medicatie verdwijnt met de directie. Er wordt ook een vermoeden uitgesproken over wie daarvoor verantwoordelijk kan zijn. De directie vraagt haar zowel voor als na de nachtdienst extra tellingen uit te voeren. De tellingen worden steeds door een persoon uitgevoerd en niet gecontroleerd. Weer verdwijnt er medicatie. Uit de data van het elektronisch slotsysteem van de medicatieruimte blijkt dat het slot alleen met de elektronische sleutel van Eiser is geopend. De directie huurt een bedrijfsrechercheteam in.

Confrontatie met camerabeelden
Als begin mei weer medicatie verdwijnt tijdens een nachtdienst met Eiser wordt een camera opgehangen in de medicatieruimte. Op de beelden is te zien dat er op de aftekenlijst afgetekend wordt terwijl er geen medicatie meegenomen wordt en dat er met terugwerkende kracht voor meerdere dagen wordt afgetekend, maar er verdwijnt geen medicatie. Eind mei is volgens de directie wel op de beelden wel te zien dat Eiser tabletten en capsules in haar zak stopt. Begin juni wordt zij geconfronteerd met de camerabeelden.

Afwijken van het protocol
Eiser legt uit dat zij eerder die nacht geleende medicatie uit het nachtdienstpotje teruglegde en de overige pillen direct aan twee patiënten verstrekte. Zij vertelt ook dat tijdens nachtdiensten organisatiebreed wordt afgeweken van het geneesmiddelendistributieprotocol door medicatie in een bruin potje in een postvak te bewaren. Zij ontkent medicijnen gestolen te hebben. Als zij toch op non-actief wordt gesteld, maakt zij daartegen bezwaar. De directie ontslaat Eiser een week later op staande voet, omdat zij onvoldoende uitleg gegeven zou hebben over de strafbare feiten.

Eiser ontkent de diefstal en spant een rechtszaak aan tegen haar voormalige werkgever. Ze eist een vergoeding wegens onrechtmatige opzegging, een billijke vergoeding ter compensatie van gemiste inkomsten en een transitievergoeding.

Geen dringende reden voor ontslag
De kantonrechter oordeelt dat de camerabeelden onvoldoende duidelijkheid geven over de vermeende diefstal en acht het niet bewijsbaar dat Eiser na de nachtdienst met de medicatie het pand verliet. Omdat een collega van Eiser die zich ook niet aan het protocol hield slechts een waarschuwing kreeg, concludeert de kantonrechter dat er geen dringende reden voor ontslag is. Dit maakt dat het Centrum voor Visueel Gehandicapte Ouderen Eiser een vergoeding is verschuldigd, omdat de opzegtermijn nu niet in acht is genomen. De kantonrechter kent ook een transitievergoeding toe.

Gevolgen voor loopbaan
Nu is geoordeeld dat ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is, wijst de kantonrechter Eiser tevens een billijke vergoeding toe. Eiser heeft bijna tien jaar naar tevredenheid voor het Centrum voor Visueel Gehandicapte Ouderen gewerkt. Het ontslag op staande voet, de melding bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd en de e-mail naar alle medewerkers van het Centrum waarin Eiser met naam en toenaam wordt genoemd, maken het immers aannemelijk dat dit voorval vergaande gevolgen voor de loopbaan van Eiser als verpleegkundige zal hebben.

Bron: Rechtspraak.nl, 27 september 2018

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.