Kabinet wil VAR-verklaring per opdracht vastleggen in webmodule

0
929

Het kabinet ontwikkelt een webmodule die in de plaats moet komen van de VAR-verklaring.
De VAR-verklaring wordt daarmee niet afgeschaft, maar op een andere manier aangevraagd en vastgelegd.

Dit blijkt uit een brief van Staatssecretaris Weekers aan de Tweede Kamer.

> Lees de brief aan de Tweede Kamer over de ontwikkeling webmodule voor de inhuur van zzp-ers

Webmodule is ook fraudegevoelig
ZZP-Nederland verwacht dat de onduidelijkheden rondom de VAR-verklaring hiermee niet worden weggenomen.
Per opdracht moet in de webmodule een verklaring  worden overlegd, wat de administratieve last verhoogt. Bovendien blijft het probleem van fraudegevoeligheid bestaan:

“In verschillende media wordt op dit moment melding gemaakt van het afschaffen van de VAR verklaring voor ZZP’ers. Dit is pertinent onjuist. Staatsecretaris Weekers van Financiën heeft gisteren aangekondigd dat de huidige aanvraagmogelijkheid wordt verplaatst naar een webmodule. De regels blijven gelijk, maar straks kan voor iedere opdracht een VAR via de webmodule worden aangevraagd.

De VAR verklaring zorgt al jaren voor onduidelijkheid bij zowel ZZP’ers als opdrachtgevers. De onduidelijkheid over de regels en de instabiele toekenning van de VAR door de Belastingdienst zorgen ervoor dat ZZP’ers zonder de correcte VAR niet meer aan de slag kunnen. Bovendien biedt de VAR voor de ZZP’er geen enkele zekerheid, bij controle achteraf kan weer anders geoordeeld worden.”

“Het webmodule systeem is net zo fraudegevoelig als de huidige VAR Regeling. Iedereen kan net zo lang invullen tot het gewenste resultaat verschijnt. De Belastingdienst heeft vrijwel geen capaciteit voor een afdoende controle en dat zal ook met een webmodule niet veranderen.”

Inschrijving Kamer van Koophandel
Stichting ZZP Nederland pleit voor afschaffing van de VAR. “Een volledige en bewuste inschrijving bij de Kamer van Koophandel zou moet voldoende moeten zijn.”

Bron: zzp-nederland, 19 september 2012