Taxisector in zwaar weer

0
91

Provincies en gemeenten bezuinigen op vervoer van scholieren en gehandicapten. Daardoor gaat er op dit moment elke week wel een taxibedrijf failliet.

Dit komt niet door Uber. Straattaxi’s vormen maar 15% van de omzet. De taxibranche is voor 85% afhankelijk van de overheid voor contractvervoer, zoals zieken en bejaarden. De tarieven daarvoor zijn de afgelopen jaren met 30% gedaald.

Wmo
Dat is mede een gevolg van de invoering van de Wmo, waardoor gemeenten Europese aanbestedingsregels moeten volgen, en nog meer op prijs selecteren. Daardoor daalt de marge voor de taxibedrijven: 60% van de 1000 bedrijven draait nu zelfs met verlies.

Lager volume
Daarnaast daalt het volume doordat gemeenten en zorgverzekeraars minder geld beschikbaar stellen, en bijvoorbeeld vrijwilligers inzetten. Een taxibedrijf dat zich met een scherpe prijs inschrijft, en vervolgens het beloofde volume niet gerealiseerd ziet, kampt onmiddellijk met zware verliezen. Het Twentse taxibedrijf Brookhuis kampte met 30% lager volume, waardoor een gat van 1,5 miljoen op een contract van 6 miljoen euro ontstond. Het bedrijf spande een kort geding aan tegen de gemeenten om dit gecompenseerd te krijgen, maar verloor.

Transitievergoeding
De taxibedrijven bezuinigen door hun vaste personeel te ontslaan: 20% in de afgelopen drie jaar. Daar komt nu ook een nieuwe kostenpost bij door de transitievergoeding. Die moeten taxibedrijven betalen aan chauffeurs die na twee jaar op straat komen te staan als het bedrijf een aanbesteding verliest. Veel chauffeurs incasseren de vergoeding door een baan bij de nieuwe concessiehouder later te accepteren. De kosten lopen volgens brachevereniging KNV in de tienduizenden euro’s.

De KNV pleit ervoor dat taxibedrijven bij verlies van een aanbesteding geen transitievergoeding meer hoeven te betalen. Minister Lodewijk Asscher voelt daar weinig voor, omdat daardoor chauffeurs die niet naar de nieuwe concessiehouder gaan dan geen transitievergoeding krijgen.

Bron: FD, 15 december 2015