Strengere controle aangiften loonheffingen

0
512

8 oktober 2009

De Belastingdienst gaat de aangiften en correcties loonheffingen strenger controleren. Dit geldt voor alle aangiften en correcties over 2009 die vanaf 1 oktober binnenkomen. Ook bij bepaalde fouten in de werknemersgegevens weigert de Belastingdienst de aangifte. U moet dan opnieuw aangifte doen.

Om het aantal fouten in aangiften te verminderen, heeft de Belastingdienst het afgelopen jaar contact gehad met softwareleveranciers om in hun aangiftepakketten controles op bepaalde fouten in de werknemersgegevens te laten inbouwen. Om welke fouten het precies gaat, leest u in de ‘Toelichting foutmeldingen werknemersgegevens bij de aangifte loonheffingen’.

Weigering aangifte – en dan?
Als de Belastingdienst een aangifte weigert, krijgt degene die de aangifte heeft verstuurd, binnen 48 uur elektronisch bericht van ons. In dit bericht staat welke soorten fouten er in de aangifte zitten. En er staan van elke foutsoort maximaal 3 voorbeelden uit de aangifte in. Als de Belastingdienst uw aangifte weigert, krijgt u geen foutenrapport meer met een overzicht van alle gemaakte fouten.

Fouten

Het aangiftepakket verwerkt het elektronische bericht van de Belastingdienst en geeft aan wat er moet gebeuren. U moet in ieder geval opnieuw aangifte doen. Voor hulp bij het oplossen van problemen verwijst de Belastingdienst u naar uw softwareleverancier. Zitten er in uw aangifte alléén fouten in de werknemersgegevens die niet leiden tot een weigering, dan krijgt u zoals gebruikelijk een foutenrapport ‘Foutmeldingen werknemersgegevens’.

Foutnummers worden meldcodes
In de loop van 2010 vervangt de Belastingdienst de foutnummers door zogenoemde meldcodes. In het elektronische bericht dat u krijgt na een geweigerde aangifte, gebruikt de Belastingdienst deze meldcodes al naast de foutnummers. U vindt de meldcodes ook terug in de foutenrapporten ‘Foutmeldingen werknemersgegevens’.

Bron: Belastingdienst, 7 oktober 2009