‘Stop heksenjacht op zzp’er’

0
554

Het kabinet moet stoppen met zijn ‘heksenjacht’ op zelfstandigen zonder personeel, zeggen VNO-NCW, MKB-Nederland en het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO).

Zij zijn het niet eens met de strakke regels die zijn ingesteld voor zzp’ers in de stervensbegeleiding, en met de administratieve lasten in het wetsontwerp Beschikking geen loonheffing (BGL).

Zie Wetsvoorstel BGL, Staatssecretaris Wiebes

Aanpak schijnzelfstandigheid
Volgens de ondernemingsorganisaties kan schijnzelfstandigheid alleen worden aangepakt door gerichte handhaving door de inspectie. Die doet dat nu niet. ‘De BGL lost niets op en vormt een drempel voor ondernemers om zzp’ers in te huren. Dat is het slechtste van twee werelden: het bedrijf kan niet vooruit en de zzp’er heeft geen werk.’

Gezamenlijk verantwoordelijk
De BGL moet in de plaats komen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), waarbij de zzp’er vooraf een verklaring van de Belastingdienst aanvraagt. In het geval van de BGL worden zzp’er en opdrachtgever gezamenlijk verantwoordelijk voor het bepalen of sprake is van zelfstandigheid of van loondienst.

Kwaliteit zorg
In het geval van stervensbegeleiding mogen thuiszorgorganisaties geen zzp’ers inschakelen omdat zij zelf de kwaliteit van de zorg moeten waarborgen. Het werk vergt echter soms 24 uur inzet, en dat mogen werknemers in loondienst niet.

Bron: VNO-NCW, 23 september 2014

> Zie ook Blog VAR-webmodule, waarom is het een slecht idee?