Robidus: ZW premie 5x hoger dan daadwerkelijke schade

0
564

UWV heeft de rekencijfers voor de gedifferentieerde premies 2014 bekendgemaakt. De correctiefactor voor flexibele werknemers is fors verhoogd.

Volgens Robidus blijkt uit onderzoek dat de gedifferentieerde ZW premie 2014 niet in verhouding staat tot de daadwerkelijk schade. De premie is gemiddeld 5 maal hoger dan de schade. De extra opslag die UWV vraagt voor de uitvoering en solidariteitsfinanciering lijkt buiten proportie. De keuze voor werkgevers om de overstap naar het ZW eigenrisicodragerschap te maken, wordt hierdoor eenvoudig.

Onderzoek
Dat de premie gemiddeld 5 maal hoger is dan de schade constateert Robidus op basis van eigen onderzoek onder 20 organisaties met een loonsom van tussen de 20 en 40 miljoen. “We zijn zelfs op een organisatie gestuit die 33 keer zoveel premie betaalt als de betaalde ziektewetuitkering”, zegt Robidius-directeur Sven Kelder in het FD. Hij noemt de premie “niet te verantwoorden”.

Volgens Kelder in het FD zal dit niet zonder gevolgen blijven. “Deze cijfers laten duidelijk zien dat het voor organisaties veel gunstiger om uit het publieke bestel te stappen en zelf het risico te dragen zonder de extra publieke opslagen.”

Bron: Robidus, 17 september 2013