Bij uitbesteden afdeling geldt overgang van onderneming

0
2249

22 oktober 2010

Bij de overname van een afdeling binnen een bedrijf is ook sprake van overgang van onderneming.

Volgens een artikel in het FD kan deze recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie ook gevolgen hebben voor payrollers.


Zie het artikel hierover in het FD »

Het Europese Hof van Justitie gaf dit oordeel in de procedure van FNV Bondgenoten tegen Albron over de voormalige cateringmedewerkers van Heineken. De uitspraak heeft grote gevolgen voor andere zaken rond uitbesteding van werk.

Personeels-BV
De bierbrouwer had het personeel ondergebracht in een aparte personeels-BV en ook dan is er volgens het Hof sprake van overgang van onderneming bij de uitbesteding van de afdeling waar de werknemers feitelijk werkzaam zijn.

Overgang van onderneming
Albron Catering nam in 2005 de cateringafdeling van Heineken over, maar wilde de vijftig medewerkers niet de arbeidsvoorwaarden van Heineken betalen, wat volgens de Wet Overgang Onderneming (WOO) wel zou moeten. Volgens Albron en Heineken ging het hier echter niet om overgang van onderneming, omdat de werknemers niet op de loonlijst stonden bij de catering-BV die Albron van Heineken overnam, maar bij een aparte personeels-bv.

Werknemers kunnen loon met terugwerkende kracht claimen
Door de uitspraak kan een werkgever door deze constructie niet de bescherming ontduiken die werknemers genieten op grond van de wet en de EG-richtlijn bij overgang van onderneming. Voor de overgenomen werknemers zou dit concreet betekenen dat zij met terugwerkende kracht het loon dat zij bij Heineken ontvingen, van Albron kunnen claimen.

Bron: FNV Bondgenoten, 21 oktober 2010