"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Nieuwe Detacheringsrichtlijn – gelijk loon voor gelijk werk

De Detacheringsrichtlijn uit 1996 wordt aangepast.

Het voorstel van EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk en Sociale Zaken) is vandaag gepubliceerd. Zie de factsheet bij het wetsvoorstel. Thyssen wil een maximale detacheringstermijn van twee jaar. De werknemer blijft in eigen land sociale premies afdragen.

Gelijk loon voor gelijk werk
Werknemers die in een ander EU-land aan de slag gaan, moeten net zo betaald krijgen als hun collega’s die in het gastland hetzelfde werk doen. Ook arbeidsvoorwaarden als bonussen en vergoedingen worden dan gelijkgetrokken.

Zie het overzicht van gedetacheerde EU-werknemers in en vanuit Nederland in 2014.

Detacheringsrichtlijn - gedetacheerde EU werknemers in en vanuit Nederland in 2014

Werknemers krijgen meer rechtszekerheid; oneerlijke concurrentie en uitbuiting van arbeiders wordt hiermee bestreden, zei Thyssen dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

CNV nog kritisch
Vakbond CNV noemt in een reactie als punt van kritiek dat de oneerlijke concurrentie hiermee nog niet wordt opgelost. In het voorstel van de Europese Commissie valt de gedetacheerde werknemer namelijk pas na 24 maanden volledig onder het arbeidsrecht van het werkland.

Bron: Europese Commissie, 8 maart 2016 en Telegraaf

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.