Meldpunt Malafide Uitzendbureaus: 0800 – 5151

0
663

Rijksoverheid

14 maart 2011

Burgers en bedrijven die wantoestanden bij uitzendbureaus signaleren, kunnen die vanaf vandaag doorgeven aan een speciaal meldpunt.

Het Meldpunt Malafide Uitzendbureaus is bedoeld voor mogelijke slachtoffers en hun omgeving, maar ook voor bonafide bedrijven met klachten over malafide constructies in de uitzendbranche.

Malafide uitzendbureaus de markt uitdrukken
Dit schrijft minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Hierin beschrijft de minister een brede aanpak met een veelheid aan maatregelen waarmee hij malafide uitzendbureaus binnen twee jaar uit de markt wil drukken.

0800-5151
Mensen kunnen het meldpunt bereiken via het gratis telefoonnummer 0800-5151, maar ook per post of via internet (www.inspectieszw.nl). Er kan ook anoniem worden gemeld. De minister zal het Meldpunt Malafide Uitzendbureaus onder de aandacht brengen van werkgevers, werknemers en potentiële slachtoffers.

Twaalf extra inspecteurs
Onderdeel van de brede aanpak is dat er wordt samengewerkt met verschillende departementen, gemeenten, de Belastingdienst, werkgevers en de uitzendbranche zelf. Ook maakt de Inspectie SZW, los van de aandacht die de bestrijding van malafide uitzendbureaus al heeft, twaalf extra inspecteurs en rechercheurs vrij voor de aanpak van illegale tewerkstelling, belasting- en premiefraude en onderbetaling in de uitzendsector.

Samenwerking met Europol
Verder is bij de aanpak van malafide uitzendbureaus samenwerking met internationale opsporingsinstanties zoals Europol van belang. Er zijn diverse samenwerkingsovereenkomsten gesloten zoals recent met de Vlaamse regering. Dit is nodig om onrechtmatig verkregen geld dat malafide tussenpersonen mogelijk naar het buitenland hebben gesluisd, terug te kunnen vorderen.

Certificering en registratieplicht
Voor een succesvolle bestrijding van wantoestanden in de uitzendbranche is het noodzakelijk dat de branche meer werk maakt van certificering. Nu blijkt uit cijfers van de Inspectie SZW dat ook gecertificeerde uitzendbureaus de regels nog overtreden. Ter ondersteuning van de certificering voert Kamp een registratieplicht voor uitzendbureaus in.

Bron: SZW, 14 maart 2012