Loonplan Kamp haaks op rol uitzendbureau

0
853

Logo VNO-NCW14 maart 2011

Als het aan minister Kamp van Sociale Zaken ligt moeten uitzendbureaus de eerste twee weken ziekteverlof van hun uitzendkrachten doorbetalen. Een “knettergekke” oplossing, aldus ABU-directeur Van der Gaag in het FD.

VNO-NCW vindt dat de maatregel haaks staat op de rol van de uitzendbranche in een flexibele arbeidsmarkt.

Brede maatregelen voor smalle groep
De uitzendbranche vreest ervoor dat uitzendbureaus minder snel het risico aan om zwakke groepen werknemers naar een baan te begeleiden, omdat deze vaker ziek zijn. De maatregelen zijn breed van impact, terwijl het volgens Van der Gaag van de ABU om 14% van de werknemers gaat. Deze groep blijft in de Ziektewet hangen, terwijl de overige 86 procent binnen twee weken weer aan het werk is.

Extra loonkosten te veel voor kleinere bureaus
De NBBU vreest dat kleinere uitzendbureaus failliet gaan, omdat ze de extra loonkosten of de aanpassingen in de ICT-systemen niet kunnen betalen. Ook nemen de administratieve lasten toe, volgens directeur Bastian van de NBBU. Uitzendbureaus moeten de ziektemeldingen doen bij het UWV en na twee weken neemt het UWV het dossier alsnog over.

Sneller opnieuw aan het werk
Doel van Kamp is dat werknemers in de Ziektewet straks binnen een jaar (nu is dat twee jaar) al passend werk moeten accepteren. Van der Gaag wil dat mensen meteen vanaf dag één alle geschikte werkzaamheden moeten accepteren. “Hoe langer iemand niet werkt, hoe moeilijker het is iemand weer aan werk te helpen.” Daarom is de ABU een plan aan het ontwikkelen om deze groep sneller opnieuw aan het werk te krijgen. “Dat is ook in ons belang, want via de sociale premies betalen wij volledig mee aan de Ziektewet,” aldus Van der Gaag in het FD.

Bron: VNO-NCW, 11 maart 2011