Kamp: uitzendkracht mag vaste kracht vervangen

0
1390

19 maart 2011

Werkgevers kunnen toestemming krijgen van het UWV voor ontslag van vast personeel om het werk te laten uitvoeren door uitzendkrachten of andere flexwerkers.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vindt dat het UWV de regels zoals die nu zijn correct uitvoert. Om verdere discussie te voorkomen gaat Kamp de “Beleidsregels ontslagtaak UWV” verduidelijken, zo liet hij woensdag weten in de Tweede Kamer.

Ontslagbeoordeling door UWV
Bij de presentatie van het meldpunt flexwerk, in januari, stelde FNV dat UWV WERKbedrijf in ontslagprocedures de ontslagregels omzeilt. Afgelopen woensdag is die kwestie in de Tweede Kamer besproken. Volgens Kamp is het aan UWV WERKbedrijf om te beoordelen of werkgevers in ontslagprocedures ‘doelmatige bedrijfseconomische’ redenen voor ontslag kunnen aandragen. FNV Bondgenoten vindt dat de minister daarmee tornt aan de ontslagbescherming van werknemers met een vast dienstverband.

Structureel werk niet invullen met flexkrachten
De FNV zal de door de minister aangekondigde ‘verduidelijking’ van de beleidsregels nauwlettend bestuderen. De inzet van de FNV is en blijft om te voorkomen dat structurele taken worden ingevuld met flexkrachten. Flexwerk is voor piek en ziek.

Bron: FNV Bondgenoten, 17 maart 2011