‘Hoger minimumjeugdloon helpt niet’

0
144

Het optrekken van het minimumjeugdloon naar het niveau van volwassenen zal leiden tot een stijging van de jeugdwerkloosheid.

Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op een FNV-voorstel. Vooral lager opgeleide jongeren zullen hiervan de dupe worden. De ondernemersorganisaties zien meer in het belonen van werknemers op basis van productiviteit in plaats van op hun leeftijd.

Geen werkervaring
Jeugdwerkloosheid is maatschappelijk en economisch bijzonder schadelijk, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Jongeren krijgen niet de kans werkervaring op te doen en worden zo meteen op afstand gezet, wat hun verdere loopbaan kan schaden. Dit geldt vooral voor jongeren die hun productiviteit moeten opbouwen door ervaring.

Minder automatisme
Het volwassen minimumloon (vanaf 23 jaar) is gebaseerd op een inkomen dat een kostwinner minimaal zou moeten verdienen, en daarmee relatief hoog. Dat kost banen voor met name lager opgeleiden. Er zou volgens de ondernemersorganisaties bij de beloning meer moeten worden gekeken naar de productiviteit van werknemers en de situatie op de arbeidsmarkt. Nu krijgen werknemers er vaak jaarlijks automatisch een stapje bij.

Bron: VNO-NCW en MKB Nederland, 30 maart 2015