Hoge Raad vergroot bescherming tijdelijke kracht

0
1261

De Hoge Raad heeft onlangs arrest gewezen in een zaak waardoor de rechten van tijdelijke krachten worden vergroot. De Ragetlieregel krijgt door dit arrest een bredere werking.

De uitspraak loopt vooruit op de nieuwe wet Werk en Zekerheid, die ingaat vanaf half 2014.

Een notarieel medewerker had een contract voor onbepaalde tijd bij zijn werkgever. Voor korte tijd werkte hij vervolgens ergens anders, maar binnen drie maanden keerde hij terug bij zijn vorige werkgever. Omdat hij binnen drie maanden is teruggekeerd heeft hij recht op volledige ontslagbescherming, zo oordeelde de Hoge Raad.
De werkgever zal in zo’n situatie ontslag voor de werknemer moeten aanvragen bij het UWV of een ontslagaanvraag via de kantonrechter moeten indienen.

Ook gevolgen voor gedetacheerde krachten en voor gepensioneerden
De uitspraak heeft ook gevolgen voor gedetacheerde krachten. Werknemers die voor onbepaalde tijd gedetacheerd zijn bij een bedrijf en die kort daarna een tijdelijk contract krijgen, krijgen een grotere ontslagbescherming door deze uitspraak. Ook werknemers die na hun pensioen weer bij hun werkgever in dienst treden, maar dan met een tijdelijk contract, hebben meer bescherming wanneer hun contract afloopt.

Bron: FD, 27 december 2013