Hoge boetes voor champignonkweker en Bulgaars bedrijf

0
529

De Inspectie SZW heeft hoge boetes opgelegd aan een champignonkweker en een Bulgaars bedrijf. Werknemers hadden geen tewerkstellingsvergunning.

Het totaal aan boetes bedraagt ruim drie miljoen euro. De reden voor de boete is dat werknemers die bij de kwekerijen werkten geen tewerkstellingsvergunning (TWV) hadden terwijl dit wel noodzakelijk was.

Het Interventieteam Champignons heeft tijdens werkplekcontroles bij vier champignonkwekerijen 78 vreemdelingen aangetroffen met de Bulgaarse nationaliteit. Zij waren op moment van controle bezig met het plukken van champignons. De kwekerijen zijn in eigendom van één eigenaar.

Bulgaren werkzaam onder gezag van Nederlandse ondernemingen
De Bulgaren waren in dienst van een in Bulgarije gevestigde onderneming. Volgens deze overtreder zou er sprake zijn van grensoverschrijdende dienstverlening, waarvoor geen TWV nodig is. De Inspectie heeft echter vastgesteld dat de werkzaamheden die de Bulgaren uitvoerden, onder gezag van de Nederlandse ondernemingen werden uitgevoerd en dat zij dus niet vanuit het Bulgaarse bedrijf werden aangestuurd. Dit betekent dat er geen sprake is van zuivere dienstverlening maar van het ‘ter beschikking stellen van arbeidskrachten’. Hiervoor waren tewerkstellingsvergunningen noodzakelijk die dus niet aanwezig waren. Daarmee hebben dus zowel de Nederlandse ondernemingen als het Bulgaarse bedrijf de wet overtreden. Reden voor de Inspectie SZW om boetes op te leggen.

De vier champignonkwekerijen hebben in totaal een boete opgelegd gekregen van € 2.484.000,- . Het Bulgaarse bedrijf heeft een boete gekregen van € 624.000,-.

In het Interventieteam Champignons werken onder aansturing van Inspectie SZW samen: de Belastingdienst, het UWV, het Openbaar Ministerie, de Sociale Verzekeringsbank, de Regionale Coördinatiepunten Fraudebestrijding, gemeenten en de Politie.

Bron: Rijksoverheid.nl, 23 april 2013