Grote gevolgen nieuwe Wet minimumloon

0
1992

De nieuwe Wet Minimumloon heeft waarschijnlijk gevolgen voor tienduizenden mensen met kleine baantjes en opdrachten omdat ze te duur worden.

Dit is het geval als de Tweede Kamer instemt met een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) om flexwerkers met een opdrachtovereenkomst voortaan recht op het wettelijk minimumloon te geven.

Nu geldt nog een uitzondering voor kleine klussen en opdrachten, maar die verdwijnt in het wetsvoorstel van het kabinet. Grasmaaien en oppassen gaat onder de Wet minimumloon vallen. En ook het bezorgen van huis-aan-huiskranten en folders. D66 spreekt op NOS.nl van ” doorgeslagen regelgeving” en ook andere fracties zijn kritisch.

Bezorgers
Ook oudere bezorgers van huis-aan-huiskranten en folders dreigen te duur te worden voor hun werkgever. Naar schatting telt Nederland 15.000 bezorgers van 23 jaar of ouder. Zij krijgen nu gemiddeld het loon van een 16- of 17-jarige per uur betaald. Door het wetsvoorstel worden zij volgens DDMA voor hun werkgever straks drie keer zo duur als hun jongere collega’s. Het is waarschijnlijk dat veel werkgevers het contract van hun oudere bezorgers zullen beëindigen, met als gevolg dat deze mensen hun bijbaantje verliezen. In totaal telt Nederland ongeveer 90.000 folderbezorgers. Ongeveer driekwart van de bezorgers is tussen de 13 en 17 jaar.

Voorstel urendrempel
Volgens Z24 willen de werkgevers in de folderbranche dat Asscher een urendrempel in de wet gaat opnemen, waarbij mensen met een baantje van 5 uur per week of minder niet volgens het voor hun leeftijd geldende minimumloon uitbetaald hoeven worden.

Donderdag wordt zijn wetsvoorstel behandeld in de Tweede Kamer.

Bron: NOS, 1 oktober 2013