Grensarbeid wordt belemmerd door belastingwijziging

0
362

Grensarbeiders zullen vanaf 2019 meer moeite moeten doen om aanspraak te maken op de heffingskortingen in de Nederlandse inkomstenbelasting.

Dat benadeelt niet alleen de grensarbeiders (het gaat om circa 80.000 Belgen en Duitsers) maar pakt ook slecht uit voor Nederlandse werkgevers, waarschuwt de Belgische vakbond ACV.

Het kabinet wil heffingskortingen in de inkomstenbelasting voor buitenlandse belastingplichtigen beperken. De Tweede Kamer is al akkoord met het voorstel, de Eerste Kamer debatteert dinsdag over de fiscale plannen van het kabinet. De maatregel treft vooral mensen met een lager inkomen.

Het plan is dat – met uitzondering van de arbeidskorting – buitenlandse belastingplichtigen geen heffingskortingen meer krijgen tenzij zij daar expliciet om vragen. Dat kan door in Nederland aangifte inkomstenbelasting te doen. De Belgische vakbondsbestuurder Jos Poukens verwacht dat de Nederlandse Belastingdienst hierdoor zal worden geconfronteerd met veel extra werk. Nederlandse werkgevers worden door de maatregel benadeeld, enerzijds omdat ze een extra administratie bij moeten houden, anderzijds omdat Belgen en Duitsers minder makkelijk in Nederland zullen komen werken. De EU wil grensarbeid juist bevorderen, maar dit wetsvoorstel ontmoedigt het, aldus Poukens.

Bron: FD, 11 december 2017