FNV wil heffing voor bedrijven met flexwerkers

0
302

24 januari 2012

Bedrijven die veel tijdelijke werknemers inschakelen moeten daarvoor voortaan een heffing betalen via een hogere WW-premie, vindt de FNV.

Dit voorstel doet de FNV in haar verbeterpakket voor flexwerkers. De kosten van flexibel werk worden nu afgewenteld op de werknemers en op het sociale vangnet. FNV noemt dit oneerlijk, omdat iemand met een tijdelijke baan ook een groter risico loopt om werkloos te worden en in de WW terecht te komen dan iemand met vast werk.

Risico’s afgewenteld op werknemer
FNV-bestuurder Catelene Passchier, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid: ‘Het wordt tijd dat de vervuiler betaalt. Voor werkgevers is een tijdelijke kracht aantrekkelijk, omdat die minder kost. Als hij ziek wordt, hoeft de werkgever minder lang loon door te betalen. De flexwerker heeft minder rechten en een hoger risico op werkloosheid. Al die risico’s worden op de werknemer afgewenteld.’

Financiële prikkel
Door de WW-premie te verhogen voor werkgevers met veel flexwerkers worden deze risico’s doorberekend aan de werkgever. De FNV denkt dat dit zorgt voor een financiële prikkel voor werkgevers om eerder een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden.

Bron: FNV, 24 januari 2012