FNV: uitzendbureau AFMB gebruikt nieuwe ‘Cyprusroute’

0
564

FNV Bondgenoten heeft een brief aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gestuurd om te waarschuwen voor de praktijken van het ‘uitzendbureau’ AFMB.

AFMB was de drijvende kracht achter de verboden ‘Cyprusroute’. Het bureau heeft aangekondigd met een nieuwe schijnconstructie te gaan werken die het verbod op de oude schijnconstructie omzeilt.

Nederlandse chauffeurs vervangen
In een brief die FNV Bondgenoten onder ogen is gekomen, deelt AFMB mee dat het Nederlandse vrachtwagenchauffeurs bij opdrachtgevers van AFMB wil gaan vervangen door Polen, Tsjechen, Roemenen en Bulgaren die via Cyprus aan het werk worden gezet in Nederland. Als het aan AFMB ligt, zullen de Nederlanders worden ontslagen. AFMB stelt met deze constructie ‘exorbitante’ kostenbesparingen te kunnen realiseren voor opdrachtgevers.

Schijnconstructie
FNV Bondgenoten vraagt minister Asscher om het UWV te instrueren alert te zijn en om de beleidsregels rond ontslag strikt toe te passen, mocht het UWV worden geconfronteerd met deze constructie. Bovendien vraagt de bond aan de minister om contact te zoeken met zijn collega’s in Polen, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije en Cyprus om deze schijnconstructie onmogelijk te maken.

Bron: FNV, 15 januari 2014