FNV: tien uitzendkrachten krijgen nabetaling

0
238

Tien uitzendkrachten van Randstad Uitzendbureau kunnen een flinke nabetaling van hun werkgever tegemoet zien.

Per jaar kregen de uitzendkrachten elk minstens 5.500 euro bruto te weinig uitbetaald, aldus FNV Handhaving en Naleving.

De uitzendkrachten van Randstad werken voor Fresenius HemoCare, producent van bloedzakken voor Sanquin, in Emmer-Compascuum.
Het bedrijf is onderdeel van de Duitse multinational Fresenius Kabi AG.

Janwillem Compaijen, vakbondsbestuurder FNV Bondgenoten: “Uit de loonstrookjes die we hebben onderzocht, blijkt dat het uurloon is gebaseerd op 40 uur werken en niet op de 33,6 uur die gebruikelijk is in de volcontinu dienst, waarin de uitzendkrachten werken. Het te lage uurloon werkt ook door in het vakantiegeld, vakantie uren en de toeslagen, waardoor het tekort verder op loopt. De uitzendkrachten zijn blij dat ze 20 procent meer loon betaald gaan krijgen en een flinke nabetaling tegemoet zien.”

Handhaving en naleving in uitzendwerk
Mariette Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator van de FNV: “De FNV zal niet accepteren dat werkers in de industrie, de bouw, de zorg, of in andere sectoren onderbetaald worden. Samen met onze leden maken wij daar werk van, want werkgevers moeten zich gewoon aan afspraken houden.”

Bron: FNV Bondgenoten, 2014