FNV: succes behaald voor flexwerkers bij modernisering Ziektewet

0
603

FNV schrijft op haar site in Henk’s blog dat modernisering van de Ziektewet minder nadelig zal uitvallen voor flexwerkers dan aanvankelijk gepland, en dat dit succes is behaald onder druk van FNV.

“De nieuwe ziektewet voor flexwerkers is een feit nu ook de Eerste Kamer ermee instemt. Flexwerkers behouden voorlopig het recht op twee jaar uitkering als zij ziek worden. Dit komt doordat de invoering van de ‘arbeidsverledeneis’ is uitgesteld tot 2014. Werkgevers én vakbonden hebben daarmee een jaar de tijd gekregen om te komen met betere oplossingen om zieke flexwerkers snel weer aan te werk te krijgen. Als ons dit lukt hoeft de arbeidsverledeneis er helemaal niet te komen!

Want waar zou dit oorspronkelijke plan toe leiden? Dat de ziektegelduitkering van flexwerkers letterlijk omlaag zou denderen. Geen twee jaar 70 procent van je laatstverdiende loon, maar vanaf 3 maanden na je ziekmelding terug naar bijstandsniveau. Voor sommige zieke flexwerkers zou dat betekenen, dat ze meer dan de helft van hun inkomsten kwijt raken, terwijl je toch kunt stellen dat ziek zijn geen keuze is.

Rutte c.s. willen dat flexwerkers – mensen met onzeker werk- zo snel mogelijk re-integreren. Zodat de kosten van ziektegeld en later WIA teruggedrongen worden. Maar waarom zijn flexwerkers langer ziek? Omdat ze niet kunnen re-integreren bij hun werkgever. Als je tijdelijk werk hebt, kun je namelijk makkelijk aan de kant gezet worden, en ik ken eigenlijk geen werkgevers die nu plek maken voor flexkrachten die willen re-integreren. Kortom, we moeten andere oplossingen zoeken dan de kloof tussen vaste- en flexkrachten vergroten!”

FNV werkt aan alternatieven
Op dit moment werkt FNV, volgens dit blog, aan de ontwikkeling van alternatieven. Als voorbeeld wordt genoemd: uitzendorganisaties kunnen re-integratieplekken creëren.

Bron: FNV.nl, oktober 2012

Zie hieronder het gerelateerde nieuws over modernisering van de Ziektewet