FNV: Schaf minimumjeugdlonen af

0
312

8 mei 2008

FNV Jong en FNV Bondgenoten zetten tijdens de Cao-onderhandelingen supermarkten in op het afschaffen van de minimumjeugdlonen.

Goedkope arbeidskrachten concurreren laagopgeleiden uit de arbeidsmarkt waardoor zij geen vaste baan kunnen vinden. De minimumjeugdlonen helpen jongeren niet aan een baan, maar vormen voor werkgevers een middel om de loonkosten te drukken. Ook werken de minimumjeugdlonen discriminerend, aldus de bonden.

Goedkope krachten
Het minimumjeugdloon, in de jaren ’70 ingevoerd om jongeren gemakkelijker aan een baan te helpen, is tegenwoordig een middel voor werkgevers om de loonkosten te drukken. Doordat supermarkten veel met goedkope krachten werken, krijgen laagopgeleiden nauwelijks de kans om aan een vaste baan komen. Werkgevers geven de voorkeur aan jonge arbeidskrachten, die goedkoper zijn.

Discriminatie
Jongeren worden door de minimumjeugdlonen niet gelijk behandeld, stelt Rutger Groot Wassink, beleidsmedewerker FNV Jong. Dat een 18-jarige werknemer in hetzelfde bedrijf minder verdient dan iemand met minder ervaring van 23, noemt hij onrechtvaardig.

Ervaringsschalen
FNV Jong pleit daarom voor het invoeren van ervaringsschalen. Jongeren krijgen hierdoor op basis van ervaring recht op een bepaald uurloon en niet op basis van leeftijd. Deze manier van belonen moet er voor zorgen dat jonge arbeidskrachten, oudere en duurdere arbeidskrachten niet uit de markt kunnen concurreren.

14 mei
Tijdens de Cao-onderhandelingen van woensdag 14 mei zullen FNV Bondgenoten en FNV Jong zich hardmaken voor het afschaffen van de minimumjeugdlonen in de supermarktbranche. Volgens Groot Wassink wordt het voorstel voor afschaffing van de minimumjeugdlonen breed gedragen.

Bron: FNV Sport, 7 mei 2008