FNV tegen Rotra: onderbetaling Roemeense chauffeurs

0
198

Roemeense chauffeurs die rijden voor transportbedrijf Rotra, verdienen maandelijks een kleine 3.000 euro bruto.

Het Doesburgse transportbedrijf bestrijdt daarom dat de Oost-Europese bestuurders worden uitgebuit. FNV heeft in oktober vorig jaar Rotra gedagvaard.

Volgens de vakbond is het vaste loon 288 euro. Daarbovenop komen netto-uitkeringen zoals onkostenvergoedingen en toeslagen voor het maken van overuren, die samen ongeveer 1.500 euro bedragen.

FNV ziet dit als oneerlijke concurrentie (een ‘schijnconstructie’) omdat: “er alleen over 288 euro premies worden afgedragen. Er is nauwelijks pensioenopbouw en bij ziekte en vakantie krijgen de chauffeurs niet de bijverdiende nettobedragen.”

FNV overweegt een civiele procedure tegen het transportbedrijf. Later dit jaar dient nog een rechtszaak tussen FNV en Rotra over wel/niet naleving van de rij- en rusttijdenregeling.

De Roemeense chauffeurs (circa 125) werken voor Truck Supply Europe (TSE), een dochteronderneming van Rotrexa Holding. Onder Rotrexa valt ook Rotra.
“TSE is een Roemeens bedrijf en valt daardoor onder de wetgeving van dat land,” aldus Rotra.

In april vorig jaar werd ook al door FNV actie gevoerd omdat Rotra niet alle gewerkte uren aan Nederlandse chauffeurs heeft uitbetaald, lees meer

Handhavingsconvenant ingetrokken
Inspectie Leefomgeving en transport (ILO) heeft vorig jaar het convenant ingetrokken dat eerder aan Rotra was toegekend. Lees meer

Bron: FNV, De Gelderlander, 31 januari 2017 en Transport-online