FNV protest bij Europees Parlement: ‘E card brengt oneerlijke concurrentie op arbeidskosten’

0
118

Woensdag demonstreren meer dan 100 FNV-leden samen met vakbondsleden uit België en Frankrijk in Brussel tegen het voorstel van de Europese Commissie voor het invoeren van een E card.

Het Europese Parlement houdt vandaag een openbare hoorzitting over de E card. De E card moet de interne markt in de EU bevorderen en het voor zelfstandigen en bedrijven makkelijker maken om diensten over de grens aan te bieden.

Vakbondsleden uit de bouw-, schoonmaak- en verzekeringensector vrezen dat het voorstel nog meer druk zal zetten op hun arbeidsvoorwaarden en hun kansen op vaste banen.

Deur open voor oneerlijke concurrentie
Tuur Elzinga uit het FNV-bestuur: ‘De Europese Commissie zet hiermee de deur wagenwijd open voor oneerlijke concurrentie op arbeidskosten. Een eenmaal afgegeven E card geeft een blijvende toegang tot de andere lidstaat en controle en handhaving zijn dan bijna niet meer mogelijk. Je ziet dan ook direct nieuwe schijnconstructies opdoemen. Het is inconsequent van de Commissie, want tegelijkertijd willen ze gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek bevorderen door een strengere detacheringsrichtlijn. Dat ondergraven ze hiermee.’

Wat is de E card?
De E card wordt afgegeven in het thuisland van een bedrijf of zelfstandige maar het voorstel maakt het voor controlerende instanties in het werkland onmogelijk om te controleren en te handhaven. De gegevens die op de kaart staan, worden eenmalig gecontroleerd in het thuisland en de kaart wordt daarna voor onbeperkte duur afgegeven. De controlerende instanties mogen de gegevens op de kaart niet meer in twijfel trekken, ook al zijn de gegevens op het controlemoment overduidelijk niet in orde. De E card is daarmee een soort vrijwaringsbewijs.

Breed Nederlands front tegen E card
Sociale partners in de bouw, schoonmaak en verzekeringen hebben zich al uitgesproken tegen de E card, meldt FNV. Ook de Nederlandse regering, VNO NCW en Bouwend Nederland hebben zich kritisch uitgelaten over de E Card. Lees meer Zij zitten niet te wachten op een tool die handhaving onmogelijk maakt en leidt tot meer chaos en ongelijkheid op de arbeidsmarkt. De Europese Commissie heeft oplossingen die door sociale partners zijn aangedragen geheel terzijde geschoven. De E card zal waarschijnlijk tot meer administratieve rompslomp leiden, zo vrezen sectoren.

Na de demonstratie die plaatsvindt op het Place du Luxembourg voor het Europese Parlement, zullen vakbondsleden in gesprek gaan met Nederlandse en Belgische Europarlementariërs.

Bron: persbericht FNV, 21 juni 2017