FNV kritiek op deal Belastingdienst met PostNL

0
123

Vakbond FNV en vertegenwoordigers van de politiek uiten kritiek op een ‘deal’ die PostNL jarenlang heeft gesloten met de Belastingdienst om pakketbezorgers fiscaal voordelig te laten werken.

De bezorgers werden gezien als zzp’ers, waardoor ze niet in dienst waren bij het postbedrijf. PostNL bespaarde hiermee jaarlijks naar schatting 15 miljoen euro aan belastingen en premies voor werknemers, volgens de Volkskrant.

FNV-bestuurder Stroo: “Deze overeenkomst heeft PostNL jarenlang met de Belastingdienst gehad en heeft geleid tot de huidige situatie bij PostNL. Daar werken duizenden pakketbezorgers die alleen in naam zelfstandig zijn, maar overigens alle kenmerken van een werknemer hebben, zonder de rechten die werknemers hebben.”

De FNV vindt dat de Belastingdienst geen dealtjes meer zou moeten sluiten waardoor ondernemingen met schijnzelfstandigen kunnen werken. “Staatssecretaris Wiebes heeft eerder een voorstel gedaan om tot modelovereenkomsten te komen. Daarmee zouden schijnconstructies moeten worden tegen gegaan. De FNV wijst dit voorstel af en wordt in dat standpunt gesterkt door de deal tussen PostNL en de Belastingdienst”, aldus bestuurder Reinier Stroo van FNV Transport en Logistiek.

De bezwaren van de FNV zijn onder meer dat in het voorstel van Wiebes de Belastingdienst de overeenkomst vooraf beoordeelt en de vakbonden daar niet bij betrokken worden. Bovendien blijven de overeenkomsten geheim. Dat is in het verleden ook zo gegaan bij PostNL constateert FNV Transport en Logistiek. De FNV vindt dat het probleem met schijnzelfstandigheid opgelost moet worden via de arbeidswetgeving en niet via de belastingwetgeving. Daarbij moet het ontstane grijze gebied tussen een werknemer en een echte zelfstandige verdwijnen.

PvdA-Kamerlid John Kerstens wil dat staatssecretaris Eric Wiebes opheldering geeft. “Dit zijn geen zelfstandigen, maar werknemers die een dienstverband verdienen”, zei hij in het Radio 1 Journaal. Ook GroenLinks wil dat de afspraken tussen Belastingdienst en PostNL openbaar worden.

PostNL zegt in een reactie: “Het ging niet om een deal, maar om een gewone afspraak met de Belastingdienst met een looptijd van vier jaar. Deze afspraak gold voor de periode 2009 tot en met 2013 en is nu niet meer aan de orde.”

Bron: FNV, 30 maart 2015 en Volkskrant