FNV kort geding tegen Aelbers personeelsdiensten – update

0
578

De FNV voert dinsdag 21 juli een kort geding tegen Aelbers personeelsdiensten.

Aelbers levert uitzendkrachten in de bouw voor het nieuwe Google-datacenter. Aelbers overtreedt volgens de vakbond de cao en gebruikt ten onrechte de ET-regeling. Het uitzendbureau houdt volgens de vakbond ook per buitenlandse medewerker onterecht 180 euro per week huisvestingskosten in op het loon. De uitzendorganisatie zou die kosten zelf moeten vergoeden volgens de cao, vindt de vakbond.

Aelbers heeft honderden Poolse, Hongaarse en Roemeense arbeiders in dienst. De FNV geeft aan in het bezit te zijn van loonstroken waaruit blijkt dat Aelbers structureel de ET-regeling misbruikt en ten onrechte veel geld voor huisvesting inhoudt van het loon van de buitenlandse bouwvakkers.

Eerder dit jaar debatteerde de Tweede Kamer over de Wet Aanpak Schijnconstructies en de inzet van de ET-regeling. De NBBU en de ABU verwezen in dit kader naar het convenant tussen de Belastingdienst en de Uitzendbranche. Ook de AWVN vindt dat de regeling geoorloofd is. Lees meer

Vandaag gaf de NBBU een verklaring over haar bezwaar tegen de vergoeding voor huisvestingskosten voor arbeidsmigranten in de bouw. Lees meer

Google en Rijkswaterstaat
Helga Tienkamp, bestuurder FNV: “We hebben Aelbers gesommeerd, maar ze stellen dat ze niets verkeerd doen. Ook hoofdaannemers en opdrachtgevers als Google en Rijkswaterstaat hebben we ruim tijd gegeven om de misstanden uit eigen beweging aan te pakken. Maar ze laten het afweten, dus stappen we naar de rechter.”

Opdrachten voor de overheid
Het uitzendbureau is volgens de vakbond onder andere actief in Eemshaven voor opdrachtgever Google via hoofdaannemer Ooms, in Leeuwarden bij het aquaduct Drachtsterweg voor opdrachtgevers Provincie Friesland, Rijkswaterstaat en Gemeente Leeuwarden via hoofdaannemer Heijmans, op de Centrale As (aquaducten tussen Veenwouden en Damwoude) voor opdrachtgevers Provincie Friesland, 4 gemeenten en Rijkswaterstaat, via hoofdaannemer Heijmans.

Verder bij de A1/A6, ingeleend door SAAOne (VolkerWessels, Boskalis, Hochtief en DIF) voor opdrachtgever Rijkswaterstaat, bij de bouw van een tunnel onder de A28 bij Amersfoort via hoofdaannemer Hegeman en bij het project CU2030 van de Gemeente Utrecht, via hoofdaannemer BAM. Voorheen ook op de bouwplaats Vonk en Vlam in Den Bosch, voor opdrachtgever gemeente Den Bosch.

Bron: FNV, 21 juli 2015

Update – 1 oktober uitspraak Kort geding
De kort geding-rechter wil nader onderzoek. Beide partijen ontmoeten elkaar daarom in september opnieuw voor de rechter. Op 1 oktober doet de rechter uitspraak. Tijdens de procedure mag FNV zich niet negatief uitlaten over het uitzendbureau.

Volgens directeur Michael Kempka van Aelbers is er niets illegaal aan de regel dat buitenlandse werknemers een deel van hun brutosalaris inleveren voor huisvestings- en vervoerskosten. ‘In andere cao’s is zo’n uitruil gewoon toegestaan’, zegt hij.

Bron: FD, 21 juli 2015