FNV: gedupeerde ZZP’ers krijgen nieuwe kans

0
1528

FNV22 maart 2011

Dankzij een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in bestuursrechterlijke geschillen, kunnen zzp’ers die ten onrechte zijn beschuldigd van fraude met hun WW-uitkering met meer vertrouwen in bezwaar of beroep gaan.

Onlangs is een gedupeerde zzp’er door de Centrale Raad van Beroep in het gelijk gesteld. De FNV stond de gedupeerde bij en deze krijgt al zijn geld met rente terug.

Goed nieuws voor gedupeerden
FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld is ontzettend blij met deze baanbrekende uitspraak. “Dit is goed nieuws voor de zzp’ers in kwestie. Wij gaan ervan uit dat de herzieningscommissie of de rechter in meer lopende bezwaar- of beroepszaken de gedupeerden eindelijk in het gelijk zullen stellen. Deze uitspraak biedt uitzicht op een oplossing voor een heleboel gedupeerden in deze langslepende affaire.”

Alsnog bezwaar aantekenen
De FNV raadt alle gedupeerde zzp’ers aan om alsnog bezwaar aan te tekenen bij de commissie Asscher-Vonk, ook al is de beroepstermijn verlopen. De Centrale Raad van Beroep heeft namelijk ook geoordeeld dat alle gedupeerden alsnog de gelegenheid moeten krijgen om hun zaak aan deze commissie voor te leggen. Minister Kamp weigert echter de gedupeerden hierover aan te schrijven. Een motie met die strekking heeft het onlangs niet gehaald in de Tweede Kamer.

Leo Hartveld: “Het blijft onbegrijpelijk waarom de minister alsmaar weigert om mee te werken. Deze kwestie snakt naar een definitieve oplossing. De FNV laat dit dossier niet meer los.”

Onterecht terugbetalen
Duizenden zzp’ers hebben onterecht hun uitkering moeten terugbetalen en boetes opgelegd gekregen wegens vermeende uitkeringsfraude. De UWV nodigde zzp’ers uit om vanuit een WW-uitkering voor zichzelf te beginnen. Daarbij zijn zij slecht voorgelicht over het aantal gewerkte uren dat ze moesten opgeven. Door de vorderingen dreigen sommige gedupeerden zelfs aan de bedelstaf te raken, aldus FNV. De vakcentrale bracht deze kwestie al in 2008 voor het voetlicht.

Bron: FNV, 22 maart 2011 2011